Nejúspěšnější skladatel a hudebník všech dob. Bývalý 'Brouk' Paul McCartney slaví 75. narozeniny

Bývalý 'brouk' a podle Guinnessovy knihy rekordů nejúspěšnější hudebník a skladatel všech dob. Paul McCartney slaví své pětasedmdesáté narozeniny. Liverpoolský rodák za svou dlouhou kariéru prošel legendárními skupinami Beatles, Wings a září i na sólové dráze.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze po 12 letech koncertoval Paul McCartney

V Praze po 12 letech koncertoval Paul McCartney | Zdroj: ČTK

Jak poznáte opravdovou megastar a srdcového hudebníka? Že i v 75 letech objíždí koncerty, na kterých šílí fanynky. A to i po víc než padesáti letech. McCartney vděčí za svou slávu legendární rock'n'rolové skupině Beatles.

John Lennon, Ringo Star, George Harrison a Paul McCartney byla čtveřice, která navždy změnila hudební svět. A Paul byl srdcem kapely. Hrál na baskytaru, zpíval a také psal písničky a dělal aranžmá.

Přehrát

00:00 / 00:00

75. narozeniny slaví jeden z největších hudebníků všech dob. Více si poslechněte v reportáži Matěje Štýse.

Jeho skladba Yesterday má nejvíc coververzí na světě. Existuje neuvěřitelných 2200 předělávek. Svět se do Beatles v 60. letech doslova zbláznil. Znal je úplně každý. Paul McCartney měl přezdívku „cute beatle" (roztomilý brouk) a toužily po něm miliony žen po celém světě. Osudovou se mu stala jen jedna- Linda Eastmanová. Velkou lásku ukončila až Lindina tragická smrt v roce 1998.

Po rozpadu Beatles pokračoval Paul se skupinou Wings. A i přesto, že pokořit tehdejší slávu kapely bylo skoro nemožné, opět se dostal na výsluní. A nesestoupil z něj ani při své sólové kariéře. Hudba mu vynesla celkem čtyři ceny Grammy a také rytířský titul, který získal od britské královny.

Kromě muziky se ale v poslední době věnuje i zdravému životnímu stylu a je velký propagátor vegetariánství. „Lidi se mě často ptají: Nechybí ti stará dobrá klobása? A já říkám: Vůbec! Nikdy bych se k masu už nevracel. Užívám si být vegetarián," řekl McCartney.

Ani v pětasedmdesáti letech nechce Paul McCartney do důchodu. Kdo ví, třeba zavítá znovu i do Česka. Naposledy zahrál minulý rok ve vyprodané O2 areně.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme