C'est la vie, Lady Carneval, Trezor. Připomeňte si hity, jimiž si Karel Gott získal posluchače nejen v Česku

Desítky hitů, 42 Zlatých slavíků a miliony posluchačů po celém světě. Taková je životní bilance nejoblíbenějšího českého zpěváka Karla Gotta, který v úterý podlehl akutní leukémii. Jeho písničky se však pro jeho fanoušky staly nesmrtelnými. Přinášíme výběr těch nejznámějších.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Gott na snímku 28. listopadu 2015

Karel Gott na snímku 28. listopadu 2015 | Foto: Kateřina Šulová, Jens Kalaene | Zdroj: ČTK

Lady Carneval 

Píseň osvědčené autorské dvojice Karla Svobody a Jiřího Štaidla vznikla pro Festival Zlatý kohout. Hit má v současnosti přes 30 jazykových verzí od různých interpretů.

Trezor

Legendární píseň z roku 1964 pro mladší generace zpopularizoval film Pelíšky. Text na hudbu Ladislava Štaidla napsal Rostislav Černý.

Když muž se ženou snídá

Song, na němž se jako autoři podíleli Pavol Habera a Karel Šíp, se stal jedním z největších hitů 90. let.

Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?

Ústřední melodie k česko-německé filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou vznikla v roce 1973. Autorství písně si připsali Karel Svoboda a Jiří Štaidl.

Včelka Mája

Jde o legendární píseň Karla Svobody a Zdeňka Rytíře, kterou Gott nazpíval ke stejnojmennému animovanému seriálu z japonsko-německo-rakouské koprodukce. Znělku nazpíval nejen k české, ale i slovenské a německé verzi. Svobodova hudba byla použita také pro francouzskou, portugalskou, finskou či nizozemskou verzi.

Kávu si osladím

Hit „Kávu si osladím“ z roku 1972 Karel Gott nazpíval také v německé verzi a v roce 1974 se dočkal i verze anglické.

C'est la vie

Oblíbený song C’est la vie vynesl Gottovi jednoho z dlouhé řady Slavíků. Napsali ji Jaromír Klempíř a Jiří Štaidl.

Zvonky štěstí

Duet z roku 1984 se pro tehdy dvanáctiletou Darinou Rolincovou stal startem její hvězdné kariéry. V roce 1985 bodovala německá verze Fang das Licht také v německých a rakouských hitparádách.

Čau, lásko

Píseň skladatele Karla Svobody s textem Karla Šípa, kterou v roce 1986 nazpíval s Marcelou Holanovou, patří mezi nejznámější Gottovy hity.

To musím zvládnout sám

Na písni z roku 1984 se podílel Jiří Zmožek a Zdeněk Rytíř.

Für immer jung

Karel Gott spolupracoval i s umělci z jiných generací. V roce 2010 nazpíval s německým rapperem Bushidem píseň Für immer jung (Být stále mlád). Nezvyklá kombinace Gottova zpěvu s německým rapem se stala hitem a později také vzorem pro českou verzi s moderátorem Leošem Marešem.

Srdce nehasnou

Posledním hitem mnohonásobného zlatého slavíka se stal letošní duet, který nazpíval se svou třináctiletou dcerou Charlotte Ellou. Text a hudbu k dojemné písni složili Richard Krajčo a Petr Harazin.

eku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme