Koncert NeverMore 68 připomněl výročí okupace Československa. Podpořil i napadenou Ukrajinu

V neděli si Češi a Slováci připomněli výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy. V Praze na výstavišti v Holešovicích večer uspořádali koncert s názvem NeverMore 68. Akce připomněla nejen události z 21. srpna 1968, ale byla věnovaná i 24. únoru 2022, tedy začátku okupace Ukrajiny Ruskem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na koncertu vystoupil i písničkář Jaroslav Hutka

Na koncertu vystoupil i písničkář Jaroslav Hutka | Zdroj: ČTK

Koncert byl přímo před Průmyslovým palácem, kde stálo pódium, na prostranství před palácem, které lemují stromy, byly stánky s občerstvením. Koncert začal v pět hodin odpoledne.

Rozdílů je víc než podobností, říká historik Tůma o srovnání srpna 1968 a vpádu Ruska na Ukrajinu

Číst článek

Z českých interpretů na koncertu zahrála třeba skupina Nylon Jail, písničkář Ivan Hajniš, který po okupaci emigroval do Rakouska a pak několik let žil ve Švédsku. Dále také Lenka Dusilová, Jaroslav Hutka nebo Hudba Praha. Na koncertě se představili i ukrajinští umělci, třeba skupina Brunettes Shoot Blondes.

Koncert doprovázela i výstava velkoformátových fotografií Prahy z roku 1968 a také fotografie ze současné války na Ukrajině. Tyto fotografie spojují tanky a zničené domy a návštěvníci je našli hned při příchodu na výstaviště.

Návštěvníci mohli zaplatit dobrovolné vstupné a přispět tak na podporu Ukrajiny. Pomocí vylepených QR kódů lidé přispívali symbolické částky, 1968 nebo 68 korun, které odešly na konto ukrajinské ambasády.

Daniela Tollingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme