‚Hrozné prvenství.‘ Newyorská filharmonie poprvé ruší sezonu, v zimě plánuje přenosy přes internet

Newyorská filharmonie poprvé za 178 let své existence zruší celou sezonu. Symfonický orchestr oznámil, že kvůli opatřením proti šíření koronaviru zruší zbytek sezony 2020-2021, která měla skončit 13. června. Hudební těleso zavřelo svou domovskou scénu Avery Fisher Hall v březnu, kdy v New Yorku začal stoupat počet infikovaných.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domovská scéna filharmonie - Avery Fisher Hall v newyorském Lincoln Center.

Domovská scéna filharmonie - Avery Fisher Hall v newyorském Lincoln Center. | Foto: Mikhail Klassen | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0

„Za 178 let existence naší instituce je zrušení celé sezony historickým primátem a k tomu prvenstvím hrozným,“ konstatoval orchestr v prohlášení. Uvedl v něm dále, že na zimu chystá „sérii představení“, která bude přenášet prostřednictvím internetu, pokud to opatření proti šíření nákazy umožní.

Od březnového přerušení činnosti zaznamenala filharmonie, podobně jako další kulturní instituce v americké metropoli, zásadní ekonomické problémy. Podle prezidentky orchestru Debory Bordové se deficit při srpnové bilanci vyšplhal na 10 milionů dolarů, píše deník The New York Times.

Během nadcházející sezóny očekává propad o dalších 20 milionů dolarů. Asi polovina zaměstnanců, kteří se starali o provoz společnosti, musela odejít. Zbývající pracovníci se museli smířit s platovými škrty. Většině hudebníků s angažmá vypršela přes léto smlouva, nucená přestávka tak může ovlivnit i nová vyjednávání. Prozatím umělci dostávají 75 procent základního platu.

„Doufáme a věříme, že se během zimy konstruktivně posuneme,“ uvedla Bordová. „Pokud zvládneme hudebníky dát dohromady ve větším počtu, bude to skvělý úspěch.“

Sezonu kvůli covidu-19 zrušila v září i slavná newyorská Metropolitní opera. Divadla na Broadwayi zrušila představení do 30. května.

ČTK, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme