Noel Gallagher z Oasis vystoupí v sobotu večer v pražské Lucerně

Velký sál Lucerny v sobotu přivítá Noela Gallaghera, staršího ze dvou bratrů, které dříve proslavila kapela Oasis. Představí pražskému publiku svoji novou desku Who built the moon? A i když už téměř několik let nevystupuje jako člen Oasis, se svojí kapelou High Flying Birds, se dál - byť nepřímo - potýká se svým bratrem Liamem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V polovině devadesátých let hudební svět klečel bratrům Gallagherovým a jejich kapele Oasis tzv. u nohou. Jejich druhá deska (What`s the story?) Morning Glory z roku 1995 byla nejen obrovským komerčním úspěchem. V roce 2010 ji na Brit Awards dokonce vyhlásili nejlepší britskou deskou předchozích třiceti let. To už ale kapela Oasis rok neexistovala.

Fandové slaví, Sexy Dancers se po 20 letech vracejí na pódium. Zahrají na festivalu Metronome

Číst článek

Liam a Noel Gallagherovi byli už od vzniku Oasis v roce 1991 známí svými spory a hádkami, které několikrát skončili dokonce tím, že starší bratr Noel opustil kapelu v průběhu turné.

V srpnu 2009 ale jedna z hádek před koncertem v Paříži vygradovala tak, že Liam údajně hodil po Noelovi švestku a ohrožoval ho jeho vlastní kytarou. Oasis koncert neodehráli a Noel několik hodin na to oznámil svůj odchod z kapely. Dva roky poté vydal své první eponymní album Noel Gallagher`s High Flying Birds.

Nevraživost mezi oběma bratry ale rozpadem Oasis neskončila - aspoň Liam dál provokuje na sociálních sítích. Oba bratři loni vydali své nové desky - Noel už svou třetí s High Flying Birds s názvem Who built the moon? Liam zase svůj sólový debut As you were.

Obě desky získaly vesměs velmi dobré recenze, v prodejích ale v prvních týdnech po vydání Liam svého stašího bratra porazil. V Česku letos zatím, aspoň co do počtu vystoupení, vyhrává naopak Noel. Liam se totiž v na českých pódiích tento rok zřejmě neukáže a fanoušci za ním musí vyrazit za hranice - například na maďarský festival Sziget.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme