Je možná lepší, když lidově brblá Nohavica než nějaký příšerný svůdce davu, soudí publicista Peňás

Minutová písnička Jaromíra Nohavici o tom, že si nedokážeme udělat názor bez toho, co řekne prezident Spojených států, vyvolala ostrou polemiku na sociálních sítích. „Nohavica je tím, kdo společnost vzrušuje, rozděluje a zároveň jinou společnost spojuje. Myslím, že si to možná i užívá,“ soudí publicista Echo24 a Týdeníku Echo Jiří Peňás.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Nohavica

Jaromír Nohavica | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas Ostrava

„Nohavica se ocitl mimo slušnou společnost, svým zesměšňováním našich vazeb na Spojené státy se stal mluvčím a propagandistou Kremlu,“ zmiňuje Peňás ohlasy na Nohavicovu písničku. „Možná že Nohavica má spoustu zvláštních názorů, se kterými bych nesouhlasil, ale něco jiného je vylučování ze slušné společnosti za verše o USA. To je bizarní,“ zdůrazňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Interview Plus Jana Bumby. Hostem je Jiří Peňás, redaktor on-line deníku Echo24

Peňás ve své glose napsal, že řada demokratů nesnese satiru, nad kterou by možná mávli rukou i komunisté. „Myslím si, že reakce některých článků v pamětníkovi nemohly nevyvolat vzpomínky na jazyk Rudého práva ze 70., nebo dokonce i 50. let,“ dodává s tím, že v očích řady lidí mimo Prahu je Česko až příliš závislé na USA.

Část společnosti je z minulého režimu zvyklá v populární kultuře hledat různé narážky na témata, o nichž má pocit, že jsou tabuizovaná. „Nohavica vyprodává koncerty, ale zároveň je v takovém zvláštním polooficiálním prostoru, polosvětě, odkud vysílá podobné provokace, o nichž si možná myslí, že je to hlas toho dolního lidu,“ uvažuje.

„Jsem přesvědčen, že v jiném člověku může bez ovlivnění ruskou propagandou vzniknout představa, že jsme v područí Spojených států. “

Jiří Peňás

Nejen v tématu války na Ukrajině se prý rozevírají nůžky mezi elitou a lidmi, kteří si hledají hrdiny typu Jaromíra Nohavici. „Vidíme to na akceptaci Andreje Babiše. Ten je pro elitu nepřijatelný svou minulostí a názory i společenským a intelektuálním původem, a přesto značné části společnosti vyhovuje,“ podotýká.

Svoboda slova

Peňás připouští, že na Západě působí ruská propaganda, neznamená to ale, že je jí každý odpůrce Spojených států ovlivněn: „Já jsem vyrůstal za komunismu a můj odpor k němu skutečně nezpůsobila americká propaganda, ale realita mé zkušenosti. Že spojenectví s USA je lepší než s Ruskem.“

Nohavica jako oběť? ‚Mluvit o návratu komunismu je nehorázné,‘ říká hudební publicista

Číst článek

„Jsem přesvědčen, že v jiném člověku může bez ovlivnění ruskou propagandou vzniknout představa, že jsme v područí Spojených států. Třeba prostě nemá rád USA, má z nich mindrák a považuje je za největší vykořisťovatele. Vždyť to říkají i lidé na vysokých školách, že je to největší zlo světa, způsobily bílou nadvládu a jiné věci,“ doplňuje.

Poukazuje mimo jiné na příklad Rogera Waterse ze skupiny Pink Floyd, který opakuje ruské narativy o tom, že válku na Ukrajině zavinil Západ: „Spousta západních umělců má každou chvíli projevy, které vypadají úplně šíleně, nicméně jsou součástí svobodného západního světa.“

„Nohavica ze svého ostravského azylu formuluje takovou nižší formu lidového brblání. Ale možná je lepší, když to formuluje Nohavica než nějaký příšerný svůdce davu,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

Jan Bumba, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme