Zemřel americký textař Norman Gimbel. Za své písně získal Oscara, Grammy a byl uveden do Síně slávy

Ve věku 91 let zemřel 19. prosince ve svém domě v Kalifornii americký textař, držitel cen Oscar a Grammy Norman Gimbel. Podle serveru BBC to v sobotu oznámil jeho syn Tony Gimbel.

Tento článek je více než rok starý.

Santa Barbara (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar (ilustrační foto)

Oscar (ilustrační foto) | Foto: Lucy Nicholsonová | Zdroj: Reuters

K nejznámějším Gimbelovým textům patří Killing Me Softly with his Song, které zpívala Roberta Flacková, Fugees a další, Happy Days ze stejnojmenného televizního seriálu či anglická verze Dívky z Ipanemy.

„Norman Gimbel byl nadaný a plodný textař, který bude mnoha přátelům a fanouškům velmi chybět,“ uvedla na svých webových stránkách nahrávací společnost BMI.

Norman Gimbel se narodil v Brooklynu a svou kariéru zahájil s hudebními vydavateli Davidem Blumem a Edwinem Morrism. K jeho prvním úspěchům patří text k hitu Andyho Williamse Canadian Sunset v roce 1956. Nejvíce se proslavil prací pro film a televizi. Psal písně pro populární seriály jako Laverne & Shirley, Wonder Woman a H.R. Pufnstuf.

Dlouhodobá spolupráce se skladatelem Charlesem Foxem jim v roce 1973 vynesla cenu Grammy za píseň Killing Me Softly with his Song. V roce 1997 získal Oscara za nejlepší původní píseň It Goes Like It Goes, kterou zpívala Jennifer Warnesová ve filmu Norma Raeová. V roce 1984 byl Gimbel uveden do Síně slávy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme