Zemřel hudebník Oldřich Veselý. Hrál v Blue Effectu a v Synkopách

Zemřel hráč na klávesy, zpěvák a skladatel Oldřich Veselý, bylo mu 69 let. Působil v brněnských Synkopách a také v Blue Effectu Radima Hladíka, který tehdy fungoval pod názvem M. Efekt. Veselého úmrtí oznámili ve středu večer na facebooku jeho syn a snacha, v noci informaci přineslo na webu rádio Beat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hudebník Oldřich Veselý

Hudebník Oldřich Veselý | Zdroj: Profimedia

Veselý se narodil v Brně, původní profesí byl textilní výtvarník. Na hudební scéně se začal prosazovat koncem 60. let ve skupině Great Music Factory, na začátku 70. byl v angažmá v západní Evropě se skupinou Atlantis. Poté se stal členem Synkop 61, se kterými už v 60. letech spolupracoval jako autor skladeb Suita pro J. S. Bacha nebo Casanova.

V roce 1976 Veselý odešel do Prahy za nabídkou Radima Hladíka, hrál na albech Svitanie a Svět hledačů. V roce 1980 se vrátil k Synkopám 61, kde se prosadil jako vokalista, autor a lídr kapely.

Legenda oslaví 70 premiérou dokumentu Nechte zpívat Mišíka. 'Zaplaťpánbůh, je to veselý film'

Číst článek

Brzy po jeho příchodu skupina upravila své jméno na Synkopy. „Ten název se mi od samého začátku moc nelíbil,“ uvedl Veselý v rozhovoru pro Mladý svět v roce 1986. Kapelu směřoval k artrocku, což se odráží na albech Sluneční hodiny a Křídlení.

„Od 1985 pracuje s počítači a nechává se výrazně ovlivnit jejich možnostmi. Živou inspiraci pro něho představuje především Pavel Vrba, který se stal téměř výhradním autorem textů k jeho projektům,“ uvádí Český hudební slovník.

Po roce 1990 Veselý ukončil koncertní činnost, založil nahrávací studio, věnoval se autorské a studiové práci pro film, divadlo, reklamu. Později vystupoval se skupinou E-band a ojediněle také jako host formací, ve kterých dříve působil. V roce 2011 vydal Veselý s E-bandem CD Restart. Hudebníkovu kariéru mapuje knižní biografie Černý racek.

„Oldřich Veselý a Synkopy z historického vývoje znamenají nejen pro Brno, ale i pro československou hudební scénu společně s Progres 2 významné artrockové milníky, jejichž význam je v kontextu historie domácí scény neopominutelný,“ napsal publicista Petr Gratias v knize Decibely nad Brnem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme