Hudební kluby chtějí zrušit opatření ministerstva zdravotnictví, které reguluje tanec

Čtyři hudební kluby z Brna a Prahy žádají Nejvyšší správní soud, aby zrušil část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které reguluje například tanec v klubech či diskotékách. Návrh společně podávají Fléda, Kabinet múz a Metro z Brna s pražskou MeetFactory, oznámil ve středu v tiskové zprávě PR manažer Flédy Martin Brzobohatý.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tanec, tancování, klub, diskotéka (ilustrační foto)

Tanec, tancování, klub, diskotéka (ilustrační foto) | Foto: shbs | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Podle platného opatření, které ukládá i další zákazy a omezení, mohou v klubech, diskotékách a dalších podobných zařízeních tančit jen očkovaní či testovaní lidé a provozovatelé by měli „aktivně bránit shromažďování“ ve vzdálenosti menší než 1,5 metru. Regulace tance se netýká svateb či karů.

Podle Pavla Řehoře z klubu Metro se nelze divit tomu, že mnoho lidí opatření ignoruje, když se jim nedá rozumět. „Je absurdní, že po koncertu, pro který jsou nastavena jen nejzákladnější opatření a při kterém se tančit může, by velká část hostů měla náš klub opustit, aby při reprodukované hudbě tančili jen ti očkovaní, s rozestupy jako při spartakiádě,“ uvedl Řehoř.

Počet nakažených stoupá. ‚Případná opatření proti šíření koronaviru budou lokální,‘ řekl Babiš

Číst článek

„Dlouho jsme s ostatními kluby sdruženými v Brněnské asociaci clubové hudby uvažovali, jak s nařízeními ministerstva zdravotnictví naložit. Všechny naše kluby se maximálně snaží vyhovět racionálním požadavkům na dezinfekci, roušky, testy a doufáme, že očkování nám pomůže komplikovanou situaci zvládnout. Nemůžeme ale zajistit to, aby hosté v klubech netančili, a fungovat v prostředí neustálých změn předpisů,“ řekl Martin Kozumplík z Kabinetu múz.

Kluby v návrhu poukazují také na nedostatek pravomoci a odůvodnění, iracionalitu opatření bez zohlednění aktuální epidemické situace a také na skutečnost, že uložená opatření jsou sice prezentovaná jen jako omezení, ale ve výsledku provoz klubů znemožňují.

Vláda upravila covidová opatření. Pořadatelé mohou od září naplnit kapacitu, žáky čeká trojité testování

Číst článek

Přezkoumávání opatření přijímaných podle pandemického zákona patří v posledních měsících k hlavním agendám Nejvyššího správního soudu. Opakovaně ve svých rozhodnutích poukazoval na nezákonnost některých opatření, zejména kvůli chybějící opoře v zákonech a kvůli nedostatkům v odůvodnění. Apeloval také na srozumitelnost a sdělnost jednotlivých opatření.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme