Silná bouřka vyhnala z pražské Divoké Šárky tisíce diváků opery Don Giovanni

Pořadatelé v neděli kvůli silné bouřce ukončili představení pod širým nebem v pražské Divoké Šárce. Na akci v přírodním divadle, kde se hrál Don Giovanni, dorazily tisíce lidí. Část opery Wolfganga Amadea Mozarta umělci stihli předvést, i když představení bylo předtím kvůli počasí přerušeno už jednou. Když ale přišla další silná bouřka, rozhodli se organizátoři akci zhruba v polovině, přibližně po hodině a půl ukončit.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

36875760422_2e438ffc_190901-164654_nkr.jpg

Přírodní divadlo v Šárce vzniklo v roce 1913. Na snímku představení z roku 2017. | Foto: Donald Judge | Zdroj: Flickr (CC BY 2.0)

Meteorologové už v sobotu upozorňovali na to, že tropické teploty v neděli vystřídají bouřky. Bouřky dorazily nejdříve do Čech, večer a v noci budou i na Moravě.

Tropické teploty vystřídá ochlazení o 10 stupňů. Na většině území platí výstraha před bouřkami

Číst článek

V titulní roli představení v Šárce, kam byl vstup zdarma, se představil barytonista pražského Národního divadla Martin Bárta. Pod vedením dirigenta Jana Chalupeckého zpěváky doprovázel orchestr a sbor opery Národního divadla.

Příležitost zažít představení v přírodním prostřední Divoké Šárky a v podání předních operních pěvců měli letos návštěvníci popatnácté. Poprvé od roku 2005 ale byla v programu jiná než česká opera. Předchozí ročníky nabídly řadu děl Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, například Rusalku, Jakobína, Čerta a Káču nebo Dvě vdovy.

,Miláček Pražanů‘

Také Mozartovo dílo Don Giovanni z roku 1787 je nicméně úzce spojeno s Čechy a Prahou. Geniální rakouský skladatel operu napsal na objednávku pro pražskou hudební společnost a sám se účastnil zkoušek v tehdejším Nosticově, nyní Stavovském divadle.

Festival Kefír nabídne kultovní britskou klouzačku, kapelu Vltava, Kašpárka v rohlíku i postele s nebesy

Číst článek

V opeře oslavil například českého skladatele Jana Křtitele Kuchaře, který s ním spolupracoval i jako korepetitor při zkouškách. Po premiéře se Mozart stal doslova miláčkem Pražanů.

Přírodní divadlo v Šárce vzniklo v roce 1913. Provoz přírodního divadla v Šárce zahájila 16. května 1913 inscenace Prodané nevěsty. Do roku 1922 pak uvedlo 16 inscenací. V dobách největší slávy se do plenérového prostoru vešlo 10 000 sedících diváků, míst k stání bylo osm tisíc.

Přírodní pražská scéna tehdy disponovala podzemním skladištěm kulis včetně šaten a prostorem pro orchestr. V polovině 20. letech minulého století z ekonomických důvodů divadlo zaniklo. Od jeho obnovené tradice v roce 2005 zhlédlo představení v Šárce dohromady kolem 160 000 diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme