Orchestr Berg spojí koncert ke zkoušce sirén s prohlídkou hydraulické haly. Autorem je Petr Hora

Orchestr Berg ve středu při pravidelném minikoncertu ke zkoušce sirén posluchače láká do hydraulické haly Výzkumného ústavu vodohospodářského v pražské Podbabě. Před unikátním mikrokoncertem se ještě uskuteční komentovaná prohlídka haly. Autorem hudby a konceptu je tentokrát mladý český skladatel Petr Hora. Jeho skladba se dvěma zpěvačkami zazní ve světové premiéře.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orchestr Berg na koncert Struny podzimu

Orchestr Berg na koncert Struny podzimu | Zdroj: Profimedia

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka slaví letos sto let od svého vzniku. Byl jedním z prvních vědeckých ústavů založených v samostatné Československé republice. Součástí oslav je i pátý hudební koncert k pravidelné zkoušce sirén. Uskuteční se v monumentální hale s modely vybraných úseků Vltavy a Labe.

Dělat hudbu je skvělý, dokáže měnit životy, říká muzikant, který pomáhal s rozhlasovými podcasty

Číst článek

„Akce se uskuteční pouhých pár minut autobusem z metra Dejvická nebo pěšky z nádraží Praha-Podbaba. A komu se nepodaří dorazit do Podbaby, může poslouchat přímý přenos na stanici Vltava Českého rozhlasu,“ sdělila ředitelka Orchestru Berg Eva Kesslová.

Orchestr Berg, který se věnuje především soudobé hudbě, nabídl první neobvyklý koncert s využitím zvuku sirén letos 6. března v zaplněné Velké aule Filozofické fakulty UK v Praze. V Česku sirény zkušebně znějí každou první středu v měsíci.

Na prvním představení projektu zazněla skladba Miroslava Pudláka. Orchestr začal hrát několik minut před zazněním sirén a jejich zvuk se pak stal jejím vyvrcholením.

Dubnový minikoncert

Orchestr pak například 3. dubna nabídl minikoncert za zvuku sirén, který měl podobu tří paralelních koncertů spojených do jednoho v živém vysílání Českého rozhlasu Vltava.

Dva z koncertů, které se záměrně konaly současně s pravidelnou zkouškou sirén, se uskutečnily v Praze a jeden v Olomouci. Do rozhlasového vysílání je spojil skladatel a autor konceptu Jan Trojan.

Berg chce téměř každý měsíc uvést jednu skladbu současného českého skladatele, který pro její provedení jako jeden z nástrojů využije zvuk sirén. Délka skladeb bude různá, různé bude také využití zvuku sirén. Některé skladby zazní v exteriéru, jiné v interiéru na vybraných místech. Konkrétní místa se nacházejí na webových stránkách Orchestru Berg. Všechny koncerty jsou volně přístupné.

Od svého vzniku objednal a ve světové premiéře Berg uvedl více než stovku novinek především mladých českých skladatelů. Orchestr založil dirigent Peter Vrábel a za práci s ním získal mimo jiné ocenění od České hudební rady za mimořádný přínos české hudbě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme