V 84 letech zemřel německý tenorista Schreier. Poslední veřejné představení odzpíval v Česku

V Drážďanech ve čtvrtek po dlouhé nemoci zemřel slavný německý tenorista a dirigent Peter Schreier. Bylo mu 84 let. S odkazem na prohlášení jeho asistentky o tom informovala agentura AFP. Schreier byl považován za jednoho z nejlepších tenoristů 20. století a jednu z mála slavných osobností vážné hudby pocházející z bývalého východního Německa. Vystupoval také v Československu a Česku, v Praze odzpíval v roce 2005 své poslední veřejné představení.

Drážďany Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenorista a dirigent Peter Schreier

Tenorista a dirigent Peter Schreier | Foto: Hendrik Schmidt | Zdroj: ČTK/AP

Schreier se narodil nedaleko Drážďan v roce 1935. Hudebně se začal vzdělávat ve sboru při kostelu svatého Kříže v této saské metropoli. Tam jeho talent objevil sbormistr Rudolf Mauersberger, který ho nechal zpívat mnoho sólových partů.

Neuctivé a do sebe zahleděné, kritizuje klavírista Vondráček české hudební prostředí. V Praze nezahraje

Číst článek

V 16 letech se jeho dětský soprán změnil v tenor, Schreier začal studovat zpěv a věnoval se i studiu orchestrálního a sborového dirigování (dirigoval od roku 1969).

Profesionálně debutoval v roce 1959 v roli Prvního vězně v Beethovenově Fideliovi, záhy nato zažil úspěchy v mozartovských rolích. V roce 1963 získal angažmá v berlínské Státní opeře, byl též pravidelným hostem ve Vídni. Od roku 1967 byl po čtvrt století pravidelným účastníkem Salcburského festivalu. Když v roce 1966 zemřel Fritz Wunderlich, byl označen za největšího žijícího mozartovského tenora, zejména kvůli pečlivé intonaci a dikci.

Od roku 1972 předváděl svoje umění i jako dirigent, přičemž za svou kariéru řídil například newyorskou či vídeňskou filharmonii.

S operou skončil na přelomu tisíciletí ve svých 65 letech s tvrzením, že na ztvárnění mladých milovníků na jevišti je již v příliš pokročilém věku. Na veřejnosti naposledy zpíval v roce 2005 při pražském provedení Bachova Vánočního oratoria, které i dirigoval.

„Den bez hudby je ztracený den,“ říkával podle agentury DPA pěvec a dirigent, který měl i přes své mezinárodní angažmá vždy velice blízko k Drážďanům, v nichž vyrůstal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme