'Postupoval jsem tak, abych vyjádřil Tolkienovy myšlenky,' říká oscarový skladatel Howard Shore

Do Prahy přijel světoznámý skladatel Howard Shore. Oscara získal Kanaďan třikrát - pokaždé za hudební doprovod k filmům Pán prstenů. Poslední díl trilogie s podtitulem Návrat krále uvidí diváci ve speciální podobě s doprovodem více než 200 hudebníků na začátku prosince v pražské O2 aréně. Právě tento díl je Howardův nejoblíbenější, svěřil v rozhovoru pro Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscarový skladatel Howard Shore

Oscarový skladatel Howard Shore | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Je Návrat krále váš oblíbený film?
Na trilogii jsem dělal mnoho let, tohle je třetí část a ze všech filmů je asi nejvíc emocionální. V Praze ho zahraje pražský symfonický orchestr společně se smíšeným a dětským sborem. Zazpívá tu sólistka Grace Davidson a dirigovat to bude Ludwig Wicki - výborný dirigent, se kterým jsem spolupracoval několik let ve Švýcarsku. Na pódiu tak bude více než 200 hudebníků, kteří doprovodí obří digitální projekci. Bude to takový vylepšený filmový zážitek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s držitelem tří zlatých Cen Akademie Howardem Shorem, kterého zpovídal Ondřej Bambas

To, co uvidí a uslyší diváci při vystoupení, je to podobné tomu, když jste hudbu nahrával?
Tyhle hudební doprovody jsou speciálně vytvořeny jako doplněk k filmům. Nějakou dobu trvalo, než se vybrala filmová hudba z archivu a předělala se do koncertní podoby. Co tedy slyšíte v těchto živých úpravách je přiblížení hodně detailního zpracování originálních nahrávek.

Jak dlouho vám trvalo připravit hudbu do koncertní podoby?
U každého soundtracku to trvalo rok, než se vše připravilo pro koncert. Každý z doprovodů má minimálně tři hodiny. Ty koncerty s projekcemi vycházejí z nápadu zahrát živě kompletní nahrávky. To je set sestavený z deseti alb, který jsem produkoval asi před deseti lety. Shodou okolností teď vyjde první díl – Společenstvo prstenu v prosinci na vinylu.

Slovo blbý je málo, myslí si skladatel Monkey Business o písni, kterou napsala umělá inteligence

Číst článek

Jaký je váš nejoblíbenější hudební moment z Pána prstenů?
Závěr Návratu krále, který zazní kompletně na začátku prosince živě v Praze, má ten nejkrásnější konec, je velmi působivý. Vždycky když ho slyším, vyvolává to ve mně silné pocity. Je to nádherný konec k celé trilogii.

Když se vrátíme na úplný začátek. Kdy jste se poprvé setkal s režisérem Peterem Jacksonem a byl jste přibrán k realizaci na filmu?
Poprvé jsem se s Petrem Jacksonem setkal v roce 2000, kdy mi zavolal a zeptal se mě, jestli bych za ním nepřijel na Nový Zéland, kde právě točil. Přiletěl jsem tam a byl jsem ohromen kvalitou řemeslně odvedené práce na filmu. Potkal jsem se s Fran Walshovou a Philippou Boeyensovou - zbylými dvěma scenáristkami. A taky s Alanem Lee a Johnem Howem, kteří se starali o design a scénu. Mluvil jsem ale i se zakladatelem Weta workshop Richardem Taylorem. Ten měl na starosti vedle digitálních triků i brnění, meče a ostatní zbraně.

Už v té době jsem viděl nějaké první záběry a přišlo mi to úchvatné. Okamžitě jsem toho chtěl být součástí, proto jsem jejich nabídku spolupráce přijal. Jako první jsem dělal na Společenstvu prstenu, pro které jsem složil ústřední motiv na podzim roku 2000. Potom následoval motiv Kraje a v březnu jsme měli hotovou hudbu k Dolům Morie, což jsme představili krátce potom i na festivalu v Cannes. Jakmile bylo tohle hotové, začal jsem tvořit celý svět - pracoval jsem na dalších motivech a postupně dával jednotlivé kousky dohromady.

Co pro vás bylo tehdy největší inspirací?
Tehdy jsem se zajímal o operu. A konkrétně tato část je ve své podstatě opera. Pracuje hodně s hlasy. Taky jsem do toho chtěl zanést nějaký starověký prvek. Proto jsem využíval široký výběr nástrojů z celého světa. Nejvíc jsem ale soustřeďoval práci na hlas. Byla to cesta, jak dalším způsobem přenést do filmu Tolkienovy jazyky, které pro příběh stvořil. V hudbě jsou tak všechny zpěvy včetně dětských a chlapských sborů velmi důležité.

To platí pro celou sérii?
Hlasy používám na všech nahrávkách. Celé to dílo je napsáno pro 230 hudebníků. Šestadevadesátičlenný symfonický orchestr, šedesát až osmdesát sboristů a další šedesátka dětí. Pak jsou tam další sólisté – jak pěvečtí, tak nástrojoví.

Hvězda Colours LP: Skládání mi dovoluje trochu se oprostit od sebe sama

Číst článek

Každý z dílů Pána prstenů má jinou náladu, vyznívají odlišně. Jak jste je odlišoval vy hudebně?
V knize Douga Adamse nazvané „Hudba filmů Pán prstenů" je popsáno přes sto témat a motivů, které jsem použil napříč sérií. Hned na začátku jsem si vytvořil strukturu, jak budu s jednotlivými nápady pracovat. S Petrem Jacksonem jsem postupoval velmi opatrně - tak, abychom vyjádřili Tolkienovy myšlenky zcela jasně. Že konkrétní meč patřil k této postavě a proč. Chápete dualitu příběhu. Rozumíte rozdílu mezi lidmi z Gondoru a rohanským lidem. Nebo elfy z Lothlorienu a z Roklinky. Muzika tak napomohla k jasnějšímu způsobu vyprávění.

Jeden z vašich citátů říká, že pro skladatele je hudba to, co vidí. Co pozorujete nejraději vy?
Ten citát má co dočinění s psanou formou hudby. S tímhle světem jsem totiž spjatý každý den. Píšu postaru – tužkou. Naučil jsem se to už jako mladík a zůstalo mi to po celou mou kariéru. Hudba je pro mě vizuálním uměním. Je to něco, co dělám každý den, musím to vidět graficky správně. Když zapisuji hudbu, musí to mít v sobě i grafickou krásu a přirozenost.

Na čem teď pracujete?
Teď se připravuju na pařížský koncert, 7. října zazní v Salle Playel retrospektiva mé tvorby. Na to pak naváže deset projekcí filmů, které jsem hudebně doprovodil. Pak mě čeká v Torontu pocta Maureen Forresterové, kde zazní úplně nové skladby. V neposlední řadě mám přednášku na Oxfordu, na což se dost těším. Už jsem hostoval v Chicagu, New Yorku nebo Londýně. Jsem rád, když můžu předat nějaké zkušenosti a pomoct studentům s jejich nápady.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme