Pražské jaro zná své vítězky. Ovládly ho houslistka Šroubková a cembalistka Antonovová

Vítězkami 69. ročníku mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se staly absolventka Pražské konzervatoře houslistka Olga Šroubková a ruská cembalistka Anastasija Antonovová. Laureátky převzaly ceny v pondělí dopoledne tradičně v Brožíkově síni pražské Staroměstské radnice.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězky Pražského jara Olga Šroubková (vpravo) a ruská cembalistka Anastasija Antonovová (vlevo).

Vítězky Pražského jara Olga Šroubková (vpravo) a ruská cembalistka Anastasija Antonovová (vlevo). | Foto: ČTK

Nositelky prvních cen se představí na honorovaném vystoupení v následujícím ročníku festivalu. Další laureáti jsou zváni k vystoupením na různé festivaly.

„Soutěž pro mě byla silným zážitkem, neměla jsem ani žádnou velkou trému. Obzvláště bych chtěla podtrhnout skvělou spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod taktovkou Leoše Svárovského, doprovodili mě naprosto skvěle. Po vyhlášení výsledků jsem měla možnost pohovořit s porotci, kteří mi řekli spoustu krásných slov. Teď se těším konečně na pár dní volna," uvedla Šroubková, která se věnuje hře na housle od čtyř let.

Dirigent Jiří Rožeň – po debutu v Salcburku a Glasgow debut na Pražském jaru

Číst článek

Dále získala Cenu Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší provedení skladby Česká rapsodie a Cenu Nadace Český hudební fond za nejlepší provedení skladby Davida Lukáše Balada o Nackenovi a houslistovi.

Čtyřiadvacetiletá hudebnice je laureátkou několika mezinárodních soutěží. V rámci konkurzu o místo koncertního mistra České filharmonie (ČF) a na základě postupu do třetího kola měla možnost několikrát působit jako hostující koncertní mistr ČF.

Čestné uznání v oboru housle získala Japonka Mio Jošieová a Matouš Pěruška. Čestné uznání v oboru cembalo si odnesli ruský pianista Nikolaj Bogdanovskij a Krzysztof Garstka z Polska. Cenu Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší provedení Koncertu pro cembalo a malý orchestr obdržela Ruska Anna Kiskašiová. Cenu Nadace Český hudební fond za nejlepší provedení skladby Petra Wajsara Harpsycho pro cembalo si odváží americký hudebník Andrew Rosenblum.

Vyprodané Rudolfinum

O soutěž mladých hudebníků, která začala 8. května oborem housle, byl velký zájem. Vystoupení finalistů v Rudolfinu a v sále Martinů na AMU v Praze byla vyprodaná. Interprety doprovodil Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Leoše Svárovského, členové Collegia 1704 a Filharmonie Bohuslava Martinů v čele s Vojtěchem Spurným.

Podmínky pro účast v soutěži splnilo 35 mladých cembalistů a 96 houslistů. Obě povinné soutěžní skladby, Balada o Nackenovi a houslistovi i Harpsycho, pro svoji náročnost vyvolaly debaty. Předsedou poroty cembalové části soutěže bude Fabio Bonizzoni. Předsedou houslové poroty se stal Ivan Ženatý.

Soutěž Pražské jaro byla založena roku 1947 Rafaelem Kubalíkem, který rok předtím inicioval vznik stejnojmenného festivalu. V každoroční soutěži, výjimkou byly ročníky 1952 a 1969, se laureáty stali například Mstislav Rostropovič, James Gallway, Smetanovo kvarteto, Dagmar Pecková, Ivo Kahánek a další.

Vítězi loňského 68. ročníku mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se stali korejský klavírista Pak Čin-hjong a trumpetista Huw Morgan z Velké Británie. Příští ročník soutěže bude v oboru violoncello a lesní roh.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme