Český rozhlas zvítězil na festivalu Prix Italia. Nejvyšší ocenění si vysloužil projekt Hudba k siréně

Český rozhlas slavil úspěch na 73. ročníku Prix Italia, evropského festivalu rozhlasové a televizní tvorby. Zvítězil v kategorii Hudba s projektem Hudba k siréně. Hlavní cenu převzali ve čtvrtek večer během slavnostního ceremoniálu v Miláně Martin Klusák a Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG, v jehož spolupráci projekt vznikl.

Tento článek je více než rok starý.

Milán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český rozhlas zvítězil s projektem Hudba k siréně na festivalu Prix Italia

Český rozhlas zvítězil s projektem Hudba k siréně na festivalu Prix Italia | Zdroj: Český rozhlas

„Jsem nesmírně hrdý na to, že Český rozhlas zvítězil v obrovské konkurenci s takovými velikány, jako je britská BBC, australská ABC, německá ARD nebo Radio Canada. Jde o velké ocenění práce všech rozhlasových kolegů – dramaturgů, producentů, zvukařů a lidí ze stanice Vltava, kteří v tomto netradičním projektu viděli potenciál a kvalitní veřejnou službu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Ceny Anděl v hlavních kategoriích vyhrála zpěvačka Lenka Dusilová. Do síně slávy vstoupil Robert Křesťan

Číst článek

Mezinárodní porota vybírala ze sedmi finalistů. Český rozhlas soutěžil se záznamem kompozice „A River Call“ skladatele Petra Hory, která byla provedena v laboratoři Výzkumného ústavu vodohospodářského v Praze ve středu 7. srpna 2019 v pravé poledne.

„Skladba představuje kombinaci zvukových prvků, z nichž každý má svou vlastní povahu a prostřednictvím rozhlasového vysílání se proměňuje, čím vytváří třetí zvuk plný sugescí, který dokáže posluchače přenést do dimenze pozastavené mezi realitou současnosti a hudebním dějem,“ shrnula verdikt poroty její předsedkyně Maria Gabriella Ceracchi z italského RAI.

Projekt Hudba k siréně

Projekt Hudba k siréně je společný projekt Českého rozhlasu Vltava a Orchestru BERG, který v průběhu roku 2019 a 2020 nabízel sérií minikoncertů - netradičních zážitků se současnou hudbou.

V rámci unikátního projektu vznikla každý měsíc nová skladba, jejíž živé provedení bylo směřováno na nejrůznější místa a v přímém přenosu do vysílání Českého rozhlasu Vltava, a to v pravé poledne, během zkoušky sirén.

Za přispění Českého rozhlasu Vltava se nekolísavý tón sirény stal hlavním aktérem a nepostradatelnou esencí minikoncertu určeného pro širokou veřejnost.

Všechny videozáznamy hudebních performancí jsou k dispozici v archivu Českého rozhlasu Vltava.

V prestižní soutěži se letos mezi finalisty ve svých kategoriích dostaly hned tři projekty Českého rozhlasu – kromě zmiňovaného projektu Hudba k siréně to bylo také rozhlasové drama Skořápka populárního britského spisovatele Iana McEwana, které je moderní hamletovskou parafrází vyprávěnou z nečekané perspektivy.

Ježíškova vnoučata

Během slavnostního večera získal speciální zmínku i projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, a to v kategorii interaktivní web.

Porota vyzdvihla, že jde o výjimečný projekt s trvalým sociálním dopadem, který přináší skutečnou a hmatatelnou pomoc těm, které společnost často přehlíží.

Porotci ocenili, že projekt vyniká nejen svým interaktivním aspektem, ale také tím, že jde daleko za hranice online zážitku a povzbuzuje účastníky k vytváření mezigeneračních vazeb v reálném životě.

Festival Prix Italia se koná pod patronátem prezidenta Itálie a pod záštitou představenstva veřejnoprávní vysílací společnosti RAI, kde se prezentují a propagují nejlepší rozhlasové, televizní a webové pořady. Festival je historicky putovní a v průběhu let se tak místem konání stala mnohá italská města. Letošní ročník se uskutečnil od 14. do 18. června 2021 v historickém srdci Milána.

Blanka Bumbálková, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme