Startuje Rádio Retro Zlaté šedesátky. Odhalí hudební poklady z archivu Českého rozhlasu

Český rozhlas nabídne od středy výběr méně uváděných hudebních nahrávek z let 1959 až 1969. Zazní tak populární písničky a jazzové skladby s Karlem Krautgarnerem, Karlem Vlachem, Waldemarem Matuškou, Yvettou Simonovou, Milanem Chladilem a mnoha dalšími. Zároveň rozhlas připomíná 80. narozeniny Karla Gotta, Evy Pilarové nebo Nadi Urbánkové, které hudební hvězdy oslaví letos v létě.

Video Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Rozhlasová historie, to je také exkluzivní zdroj muziky, která se dnes do vysílání běžně nedostává, a my ji chceme zpřístupnit posluchačům tak, jak byla nahrána před padesáti nebo šedesáti lety – přímo z originálních pásků,“ přibližuje záměr nového Rádia Retro ředitel programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Jak naladit Rádio Retro „Zlaté šedesátky

Rádio Retro se značkou „Zlaté šedesátky“ začne vysílat o půlnoci ze 4. na 5. června a jeho smyčka poběží až do 20. července. Naladit si tento program můžete na webu Českého rozhlasu, v mobilní aplikaci iRadio nebo v síti DAB.

„Není to výběr slavných šlágrů, je to jakási zvuková inventura obrovského pokladu hudební produkce šedesátých let,“ doplňuje.

Zazní nejen jazzové skladby v podání Tanečního orchestru Československého rozhlasu s Karlem Krautgartnerem nebo Josefem Vobrubou, ale po mnoha desítkách let odpočinku v archivních krabicích se do éteru dostane také taneční hudba s Orchestrem Slávy Kunsta, Kamila Lochmana, Ladislava Bezubky nebo třeba jazzové uskupení Studio 5, které dnes patří k vyhledávaným námětům digitálních reedic na CD.

Hudební nahrávky vznikly převážně v legendárním studiu A v Karlíně. A mají také nečekaně vysokou technickou kvalitě.

„Mají pozoruhodnou kvalitu, kterou jim vtiskly nejenom skvělé orchestry, ale také doslova neuvěřitelné mistrovství zvukařů, jako je Milan Papírník. Ten v první polovině 60. let dokázal nahrávat velké bandy s využitím všeho všudy šesti mikrofonů. Nahrávalo se na magnetofon, který původně ani neumožňoval vícestopý záznam,“ žasne nad uměním tehdejších techniků dramaturg Tomáš Černý.

Kavárna potmě v novém. Zákazníky v Praze budou opět obsluhovat nevidomí lidé

Číst článek

Série archivních nahrávek jazzu a populární muziky z let 1959 až 1969 je proložena výběrem vzpomínkových pořadů Vysílá studio A z roku 2000.

Tehdy redaktoři Vladimír Truc a Ladislav Tůma velmi podrobně zmapovali vývoj nahrávání v Československém rozhlase a kde zaznívají i vzpomínky slavných muzikantů a zpěváků.

Program tohoto Rádia Retro obohacují dále jednotlivé perly jako je vyprávění Karla Krautgarnera nebo průřez programem divadla Semafor z roku 1961.

Dále záběry z mezinárodních jazzových festivalů konaných v Praze od roku 1964 nebo skvělý záznam koncertu Louise Armstronga v pražské Lucerně v roce 1965, na jehož uvádění v Rádiu retro vzpomíná Jiří Suchý.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme