‚Německo, tvá láska je kletba i požehnání.‘ Rammstein sklízí kritiku za ‚zlehčování holokaustu‘

Zveřejnění nového videoklipu německé hardrockové kapely Rammstein se setkalo s ostrou kritikou ze strany představitelů židovských organizací a Izraele. Klip k písni Deutschland (Německo) obsahuje odkazy na historii země. Za problematickou kritici považují část, kterou skupina ve čtvrtek publikovala jako půlminutovou upoutávku na YouTube a která ukazuje členy v pruhovaných mundúrech vězňů koncentračních táborů, jak čekající na popravu oběšením.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroverzní část klipu zobrazuje čtveřici hudebníků jako vězně koncentračního tábora na šibenici. Na klopě jednoho z nich je přitom žlutá hvězda podobná té, kterou museli za nacismu nosit Židé.

Další má například odznak podobný tomu, jaký v koncentračních táborech měli političtí vězni. Ve videoklipu je kromě smrti vězňů zachycena i jejich pomsta na trýznitelích.

V 35vteřinové upoutávce byly záběry podbarvené temnou instrumentální hudbou. Na konci klipu se pak objevilo slovo Deutschland vyobrazené lomeným gotickým písmem.

Zhruba devítiminutový videoklip k písni obsahuje odkazy na historické události od bitvy Germánů s Římany na počátku našeho letopočtu přes středovek, dobu nacismu a komunismu až po současnost. Herečka Ruby Commeyová v něm zosobňuje Německo. V jedné ze scén má na sobě například nacistickou uniformu.

V písni mimo jiné zazní: „Německo, tvá láska je kletba i požehnání. Německo, nemohu ti dát svou lásku.“

‚Nevkusné‘ a ‚nemorální‘

„S tímhle videem překročili mez. Takové zjednodušení holokaustu, jak ho podává kapela, je nezodpovědné,“ uvedla pro deník Bild bývalá předsedkyně německé Ústřední rady Židů Charlotte Knoblochová, která je sama přežila holokaust.

Nynější předseda rady Josef Schuster k tomu poznamenal, že mnoho umělců se ve svých dílech vypořádává s holokaustem důstojným způsobem. „Ale kdo zneužívá holokaust k marketingovým účelům, koná zavrženíhodně a nemorálně,“ řekl Schuster.

Rozesmátá fotka s táborem smrti v pozadí. ‚Nepózujte na kolejích,‘ nabádá návštěvníky muzeum v Osvětimi

Číst článek

Pokud by kapela Rammstein prostřednictvím nového videoklipu profitovala z holokaustu, bylo by to nevkusné a znamenalo by to výsměch milionům lidí, kteří během šoa nevýslovně trpěli a byli zavražděni nejhrůznějším způsobem, zdůraznil Schuster.

Pověřenec spolkové vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein řekl, že v zásadě nelze proti uměleckému vypořádávání se s holokaustem nic namítat. Pokud ale video bylo vystaveno jen kvůli provokaci a na podporu prodeje, aby vyvolalo skandál a pozornost, pak tím byla překročena červená linie,“ prohlásil Klein.

Podle něj je třeba vyčkat, s čím kapela na svém novém albu přijde. „Pokud by to byly písně namířené proti nenávisti vůči Židům, byl bych příjemně překvapen,“ řekl Klein agentuře DPA.

Proti videoklipu se ohradilo i izraelské ministerstvo zahraničí. „Klip kapely Rammstein, který užívá holokaust k marketingovým účelům, je ostudný a nemístný,“ napsal ve tweetu mluvčí ministerstva. „Přidáváme se k těm, kteří požadují, aby video bylo okamžitě smazáno.“

Karl Freller, který zastupuje nadaci, jež v Bavorsku spravuje válečné pomníky, členy kapely pozval na návštěvu koncentračního tábora Dachau. Skupina Rammstein zatím na kritiku nereagovala, krátká upoutávka už ale v pátek na oficiálním YouTube kanálu nebyla.

Kapela čelila kritice už několikrát od svého vzniku v roce 1995. Kvůli užívání provokativních motivů a textů bývá mimo jiné obviňována z podpory ultrapravicového nacionalismu, což Rammstein popírá.

V jednom ze svých předchozích videoklipů například použili záběry z nacistického propagandistického snímku Přehlídka národů. V roce 2009 vláda zakázala veřejně vystavovat album Liebe ist Fuer Alle Da (Láska je pro všechny), protože zobrazuje sadomasochismus.

Německá skupina letos v rámci evropského turné vystoupí i na fotbalovém stadionu v pražském Edenu. Nové album, jehož součástí je právě i skladba Deutschland, vyjde 17. května.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme