Člen síně slávy i držitel šlechtického titulu. Bubeník Beatles Ringo Starr slaví 80. narozeniny

Osmdesáté narozeniny v úterý slaví Richard Starkey, bubeník slavných Beatles známější pod pseudonymem Ringo Starr. Jubileum oslaví online koncertem, ve kterém chce spolu s dalšími hudebníky podpořit hnutí Black Lives Matter, který bojuje proti rasismu. A má být v duchu Starrova dlouholetého životního motta.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peace and Love - Mír a lásku, hlásá Ringo Starr už dlouhá desetiletí. Hudebník, vlastním jménem Richard Starkey, se proslavil v 60. letech jako bubeník jedné z nejslavnějších populárních skupin všech dob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bubeník Beatles Ringo Starr slaví 80. narozeniny. Více si poslechněte v reportáži Zdeňka Nováka

Kromě toho, že v Beatles seděl za bicími, se podílel i na tvorbě a zpravidla na každém albu aspoň v jedné písni zpíval hlavní hlas, jako například u Yellow Submarine.

Některé písničky zároveň dostaly jméno po jeho oblíbených slovních obratech - Hard Day's Night nebo Tomorrow Never Knows. V 70. letech se stejně jako ostatní členové Beatles dal na sólovou dráhu, kolegům Johnu Lennonovi a Georgi Harrisonovi na jejich projektech bubnoval.

Kromě hudby se celý život angažoval i v dobročinných aktivitách a zahrál si rovněž ve více než čtyřech desítkách filmů. Zdaleka nejvíc se ale proslavil jako jeden z nejvlivnějších bubeníků - podle časopisu Rolling Stone dokonce patří do pětice těch historicky nejlepších.

Čtyřdenní rádio i klip k písni Here Comes The Sun. Deska Abbey Road od Beatles slaví 50 let od vydání

Číst článek

Sbíral ale i oficiální ocenění. V rock'n'rollové síni slávy je dokonce dvakrát - nejdřív jako člen Beatles, posledních pět let i díky své sólo kariéře.

Dočkal se i královského ocenění. „Je to pro mě uznání za to, co jsme dokázali v hudbě i v životě. Kdysi jsme byli čtyři a užili si spoustu legrace. Teď se tady cítím trochu nejistě takhle sám,“ přiznal se sir Richard Starkey, když ho v roce 2018 britský princ William povýšil do šlechtického stavu.

Osmdesáté narozeniny oslaví koncertem přes internet. Na dálku s ním budou hrát jediný další žijící „brouk“ Paul McCartney, Sheryl Crow či Ben Harper. Společně chtějí podpořit boj proti rasismu a výtěžek akce věnovat na charitu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme