OBRAZEM: Kapela Green Day přilákala na Rock for People rekordních 35 tisíc návštěvníků

Americká kapela Green Day jako největší a nejdražší hvězda vystoupila na závěr programu hlavní scény letošního festivalu Rock for People. Její show na letišti v Hradci Králové zahájily reprodukované skladby Bohemian Rhapsody od Queen, Blitzkrieg Bop z dílny kapely Ramones, během kterého se na jevišti objevil ikonický maskot v podobě růžového králíka, a instrumentální intro. Až poté dorazili Green Day v čele s frontmanem Billie Joem Armstrongem.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapela okamžitě spustila American Idiot, titulní skladbu z politicky podbarveného stejnojmenného alba z roku 2004, díky kterému Green Day získali pověst společensky angažované kapely.

V minulosti ve své tvorbě například protestovali proti policejnímu násilí a neskrývali svoji averzi vůči bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Při energickém vystoupení s množstvím projekcí a pyrotechnických efektů zazněly hity jako Boulevard of Broken Dreams, Basket Case nebo Wake Me Up When September Ends.

V Hradci Králové končí festival Rock for People, zahrají Green Day. Organizátoři hlásí vyprodáno

Číst článek

K mnohým refrénům, jako například v Know Your Enemy, se svým zpěvem připojili i fanoušci. Green Day nabídli i několik převzatých věcí. Ve skladbě Hitchin' a Ride zařadili riff písně Iron Man od Black Sabbath a zahráli také skladbu Rock and Roll All Nite od Kiss.

Pořadatelé uvedli, že během večerního programu se v areálu sešlo 35 tisíc lidí.

Jedinou českou kapelou, která na festivalu vystoupila na hlavní scéně určené zahraničním hvězdám, byla pardubická Vypsaná fixa. Skupina i v tropickém teple roztančila davy fanoušků pod pódiem.

Její koncert měl speciální charakter, protože tradiční účastník Rock for People hrál písně, které si v anketě na sociálních sítích zvolili sami diváci. „Co jste si vybrali, to zahrajeme,“ prohlásil na úvod vystoupení zpěvák a kytarista Michal Mareda vystupující pod jménem Márdi.

Z pódia s logem znázorňujícím obal jejich aktuálního alba Kusy radosti pak zazněly hity jako Ivan Trojan, Holka s lebkou, Antidepresivní rybička, 1982 nebo Lunapark. „Nic lepšího neumíme,“ řekl za jásotu tančících fanoušků Márdi.

Pivo za sedmdesát, speciál i za sto korun. Na festivalu Rock for People nezdražily jen vstupenky

Číst článek

Po poledni mimo jiné na jednom ze sedmi pódií vzbudila pozornost česko-norská skupina We are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou.

Dcera slavného hokejového brankáře Dominika Haška zazpívala i skladbu Lights Off, se kterou se kapela hrající mix skandinávského popu a elektropopu dostala do finále letošního ročníku mezinárodní soutěže Eurovize. Šestadvacetiletá rodačka z amerického Buffala tam se svými kolegy skončila na 22. místě.

Z tuzemských hudebníků vystoupil také zpěvák 7krát3 nebo projekt Kašpárek v rohlíku, ale pořadatelé v letošním ročníku vsadili především na zahraniční kapely. Z dalších kapel se představila punkrocková formace Sum 41 nebo Weezer.

Rock for People začal 15. června. Podle organizátorů festivalu je letošní 26. ročník zlomový, rozpočet festivalu poprvé překročil 100 milionů korun.

Festival se na bývalém vojenském letišti koná od roku 2007, kam ho z kapacitních důvodů přestěhovali z Českého Brodu. V Hradci Králové ho v minulých letech navštěvovalo přes 20 tisíc příznivců převážně rockové hudby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme