Semafor slaví 60 let. Český rozhlas vydá písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého se vzkazy osobností

Hudební vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu vydá u příležitosti 60. výročí divadla Semafor radio-album „SE MA FOR 60“ s písněmi Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého v úpravě Milana Dvořáka. Jako bonus do něj svými vzpomínkami, úvahami i díky přispělo 60 osobností nejen z oblasti umění. Mezi nimi například operní pěvkyně Soňa Červená, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák nebo jaderná fyzička Dana Drábová.

Video Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Z 30. října 1959 si pamatuji, že jsme měli premiéru hry Člověk z půdy, a krátce předtím, než k premiéře došlo, tak hlavní představitel Miroslav Horníček si vzpomněl, že toho dne hraje s Janem Werichem, a jelikož měl smlouvu s Divadlem ABC, kde Jan Werich hrál, tak to mělo přednost. Takže Miroslav Horníček zapracoval a získal svého přítele a kamaráda Miloše Kopeckého. A premiéru tedy hrál Miloš Kopecký,“ vzpomínal Jiří Suchý na premiéru v pořadu Host Lucie Výborné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Suchý: Písničky, které píšu, nemají s mou životní situací co do činění

„SE MA FOR 60“ je již čtvrtou řadou písniček Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého, kterou vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu uvedlo. Publikace bude dostupná také v Braillově písmu.

„Písně Suchého a Šlitra jsou klenotem české hudby. Elegance jazyka a vtip. Poslouchal jsem je od mládí a stále je poslouchám rád, což bych řekl, naplňuje pojem evergreen! A tím jejich písně opravdu jsou,“ uvedl ve svém vyznání například plastický chirurg Bohdan Pomahač.

60. výročí slaví Semafor ve středu 30. října. Právě v tento den proběhla v roce 1959 premiéra vůbec první inscenace Člověk z půdy, v níž zazněly hity jako Pramínek vlasů, Dítě školou povinné nebo Léta dozrávání.

„Za pět minut jsem měl divadlo. Nemusel jsem nic prokazovat, protože už mě prokazovala moje práce v Divadle Na Zábradlí, nikoliv herecká, ale autorská,“ vysvětloval Suchý, jak získal divadélko Ve Smečkách, v němž se premiéra Člověka z půdy uskutečnila.

Semafor slaví 60 let. Jedno z nejslavnějších divadel 20. století proslavila inscenace Člověk z půdy

Číst článek

Hra se nakonec dočkala 228 repríz a následovalo ji mnoho dalších inscenací – například Jonáš a Tingltangl, Zuzana je sama doma a mnoho dalších.

Semafor se postupně stal jedním ze symbolů šedesátých let, která se nesla v uvolněném duchu. Právě v jeho inscenacích vyniklo mnoho slavných zpěváků tehdejší doby.

„Semaforu může být celá moje generace vděčná za to, jak formoval náš hudební vkus. Dnes to zní skoro neuvěřitelně, že tak svrchovaná poezie, jako Pramínek vlasů nebo Tulipán, tvořila tehdejší pop music a hráli ji v rádiu, o tom si dnes můžeme jen nechat zdát,“ napsal moderátor a herec Marek Eben.

Křest publikace proběhne během slavnostního večera 11. listopadu přímo na prknech divadla Semafor.

Lucie Výborná, mat, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme