Slovo blbý je málo, myslí si skladatel Monkey Business o písni, kterou napsala umělá inteligence

O tom, že roboti a počítače jednoho dne nahradí lidi v mnoha profesích, se mluví už poměrně dlouho. Na internetu se teď objevil další takový pokus - americká zpěvačka a youtuberka Taryn Southern zveřejnila na kanálu Youtube píseň Break Free, ke které jí hudbu složila umělá inteligence Amper.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z videoklipu ke skladbě Break Free od Taryn Southern

Z videoklipu ke skladbě Break Free od Taryn Southern | Foto: Taryn Southern | Zdroj: Repro YouTube

Hudebních pokusů s umělou inteligencí bylo v poslední době poměrně hodně. Tohle je ale první plnohodnotná popová skladba a hlavně album, které vzniklo právě s pomocí umělé inteligence. Text a zpěvnou melodii Break Free složila zpěvačka Taryn Southern.

Karel Veselý, spolupracovník Radia Wave vidí využití takových programů zatím spíše v komerční sféře - tedy v reklamách nebo třeba i filmech a seriálech.

„Na druhou stranu mi přijde, že budoucnost umělé inteligence v populární hudbě by mohla být v tom, že by mohla pomáhat lidským muzikantům při tvorbě. Já si třeba myslím, že to bude podobná revoluce, jako byla v minulosti elektrická kytara nebo syntezátory, a mohlo by to posunout populární hudbu úplně někam jinam,“ řekl Radiožurnálu Veselý.

Normální slovo nestačí

Skladbu poslal redaktor Vojtěch Koval Romanu Holému z kapely Monkey Business. „Jaký bych tak zvolil slovo, který by nikoho neurazilo... Bylo by to hrozný slovo, hrozný, ale já ho nemůžu říct vlastně nahlas. Normální slovo na to nestačí. Když bych řekl, že je to blbý, tak je to vlastně strašně málo,“ řekl Radiožurnálu Holý.

Konkrétně Romanovi Holému vadí hlavně to, že skladba není ničím překvapivá - takových špatných, nezáživných skladeb jsou podle něj tisíce.

„Já mám strašně rád lidi, který dokážou, alespoň drobně, v nějakým muzikálním obratu harmonickým, nebo rytmickým, nebo ve frázování, že dokážou občas v rámci toho žánru nějakým způsobem překvapit. To se tady vůbec nestane, tady to jde přesně těma prošlapanejma cestama,“ myslí si Holý.

Nějaké hudební invence se ale podle spolupracovníka Radia Wave Karla Veselého od počítačových programů zřejmě zatím nedočkáme.

Skladba je ukázkou z vůbec prvního alba, které složila právě umělá inteligence:

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme