Rozhlasoví symfonici chystají koncert. Poprvé je povede šéfdirigent norského rozhlasového orchestru

Symfonický orchestr Českého rozhlasu připravuje mimořádný koncert. Poprvé se představí pod taktovkou Petra Popelky, šéfdirigenta Norského rozhlasového orchestru KORK v Oslu. Společně uvedou Rousselův Koncert pro malý orchestr i Šeherezádu Rimského-Korsakova a v Prvním houslovém koncertu Bohuslava Martinů doprovodí Josefa Špačka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco houslistu Josefa Špačka není třeba českému publiku dlouze představovat, Petr Popelka je dosud na domácí scéně poměrně málo známou osobností. Dirigentská kariéra někdejšího kontrabasisty Staatskapelle Dresden však v posledním roce nesmírně rychle stoupá.

Koncert SOČRu

Koncert z Dvořákovy síně Rudolfina odvysílá 8. ledna od 20. 00 Český rozhlas Vltava. Lidé ho najdou i na facebooku SOČRu a na webu socr.rozhlas.cz.

Pětatřicetiletý Popelka se stal šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru KORK v Oslu a hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava, současně dostal pozvání od mnoha prestižních světových orchestrů i operních domů.

Svoje první vystoupení se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu zahájí Koncertem pro malý orchestr francouzského neoklasika Alberta Roussela, mimo jiné velmi ctěného a obdivovaného svým žákem Bohuslavem Martinů. Uznání bylo vzájemné. Roussel totiž rozkryl v mladém muži mimořádný talent a údajně prohlásil, že jeho učitelskou pýchou bude jednou Martinů.

Přes čtyři miliony audií za měsíc. Český rozhlas upevnil pozici lídra v poslechu na vyžádání

Číst článek

Ten je každopádně hudební pýchou české kultury, stejně jako hned několik mladých špičkových houslistů. Rozhodně k nim patří i Špaček, který v současné době kombinuje úspěšnou sólovou dráhu s kariérou koncertního mistra České filharmonie.

Celý večer vyvrcholí symfonickou suitou ruského klasika Nikolaje Rimského-Korsakova Šeherezáda. Vznikla roku 1888 a opírá se o nesmírně populární námět, sbírku arabských lidových pohádek, bajek, anekdot a dalších příběhů Tisíc a jedna noc.

Druhým zdrojem inspirace pak byly Korsakovovy plavby, hodiny strávené na moři. Těšit se můžete na kompozici neobyčejně efektní, půvabnou a vyhledávanou mimo jiné pro svou zvukomalebnost, pestrou instrumentaci a bohatost melodických linií.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu v Rudolfinu (archivní foto) | Foto: Vojtěch Brtnický

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme