Janáček, Rubinstein, Čajkovskij. Rozhlasoví symfonici zvou na koncert, doprovodí klavíristu Martina Kasíka

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje v pondělí další koncert z řady R2, která se věnuje klasické hudbě. Pod taktovkou dirigenta Marka Ivanoviće z brněnské Janáčkovy opery se představí klavírista Martin Kasík a s ním i rozhlasoví symfonici. Zahrají baladu Šumařovo dítě od Leoše Janáčka, 5. symfonii e moll Petra Iljiče Čajkovského a 4. klavírní koncert d moll Antona Rubinsteina. Přímý přenos koncertu nabídne Vltava a záznam stanice D-dur.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SOČR 28. června 2022

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje v pondělí další koncert z řady R2 | Foto: Vojtěch Brtnický | Zdroj: Český rozhlas

Symfonická báseň Šumařovo dítě zazněla poprvé v listopadu 1917, inspiraci našel Janáček v básni Svatopluka Čecha – v sociálně zabarveném příběhu o chudém muzikantovi, který se po smrti vrátí pro své dítě a vezme je s sebou na věčnost, aby na zemi netrpělo bídou.

Dílo Antona Rubinsteina, které symfonici s Kasíkem a Ivanovićem uvedou, vzniklo v roce 1864 a vyniká romantickou hudbou naplněná patosem i poetičností.

VIDEO: Rozhlasoví symfonici zahráli v Rudolfinu pro Ukrajinu. Večer uzavřela Dvořákova ‚Novosvětská‘

Číst článek

Třetí skladbu, která zazní v Rudolfinu 7. listopadu, je 5. symfonie Petra Iljiče Čajkovského. Dovedl do ní vložit bezbřehé zoufalství i impulzivní projevy radosti a triumfu.

Marko Ivanović patří k předním českým dirigentům, pravidelně vede koncerty na největších tuzemských festivalech, jako host pracoval v Evropě, Japonsku i Spojených státech. Věnuje se opeře a popularizaci vážné hudby. Letos měl premiéru jeho balet Kniha džunglí.

Na klavíristovi Martinu Kasíkovi oceňují kritici tvořivý a poetický přístup. Vystoupil s americkými i evropskými orchestry, vyučuje na Akademii i múzických umění v Praze a Pražské konzervatoři a působí jako umělecký ředitel Chopinova festivalu v Mariánských Lázních.

SOČR, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme