Orchestr Českého rozhlasu obnoví koncerty. Diváci se mohou těšit na zahraniční hosty a nevšední program

Symfonický orchestr Českého rozhlasu představil program na novou sezonu. Zahájí ji na podzim koncertem v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Symfonici připravují nově i nabídku netradičních projektů. V programu mají připravené světové premiéry nebo muzikálový projekt s Adamem Plachetkou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V rámci premiéry rozhlasoví symfonici uvedou například skladby Ondřeje Štochla nebo Jany Vöröšové a diváky se pokusí nalákat do sálů na muzikálový projekt „Na Broadway s Adamem Plachetkou II“.

Známý operní pěvec vystoupí s orchestrem v pražském Fóru Karlín. Společně zahrají například písničky z populárních představení „Jesus Christ Superstar“ nebo „Bídníci“. Hudebníci tímto vystoupením chtějí prolomit bariéru mezi světem muzikálu a opery.

V letošní sezoně vedle Štochla a Vöröšové do Rudolfina tradičně podle ředitele Symfonického orchestru Českého rozhlasu u Jakuba Čížka zavítají i zahraniční hosté.

Kvůli pandemii orchestr mohl vystupovat pouze bez publika v sále. Koncertní pauza však umožnila orchestru pečlivěji naplánovat program. Proto na další sezonu připravují pro zájemce také odložené projekty, které nestihli v minulém roce nebo letos na jaře odehrát.

Rozhlasový symfonický orchestr bude mít nového šéfdirigenta. Stane se jím Petr Popelka

Číst článek

„S nadějí a odhodláním,“ takové motto vybral Symfonický orchestr Českého rozhlasu pro další sezonu. Symfonici doufají, že nyní budou moci představit oznámené zahraniční hosty a zároveň bude v každé řadě o koncert navíc.

Odhodlání orchestru se zrcadlí i v nabídce netradičních koncertů. Ta zahrnuje projekci filmu propojenou s baletní hudbou. Snímky budou podle tempa hudby zrychlovat nebo zpomalovat. U příležitosti začátku sezony zazní v podání rozhlasových symfoniků skladby od Čajkovského, Dvořáka nebo Stravinského. Koncert bude zároveň oslavou 95 let existence orchestru.

Velké koncerty diváci zhlédnou v pražském Anežském klášteře nebo Rudolfinu. Spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu se představí i nový šéfdirigent orchestru Petr Popelka, který povede hudebníky od podzimu 2022.

Martin Hrnčíř, Julia Pátá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme