SOČR připomene nedožité osmdesátiny jazzmana Karla Růžičky. Zazní vážná i jazzová hudba

Symfonický orchestr Českého rozhlasu poctí legendárního pianistu a skladatele Karla Růžičku. Koncert posluchače a diváky zavede na pomezí klasické hudby a jazzu. Kromě komponované hudby zazní také improvizovaná. Aranžérem programu je skladatel a interpret Tomáš Sýkora. SOČR ho odehraje v pátek 18. září v multifunkčním sále galerie DOX+.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jazzový pianista a skladatel Karel Růžička.

Jazzový pianista a skladatel Karel Růžička. | Foto: Petr Vidomus | Zdroj: Český rozhlas

„Geniální skladatel, pianista, laskavý člověk, zábavný a milý přítel. Jeho hravá a invenční sóla nás v klubech vždy přiváděla do dobré nálady. Když se mu nějaký jazzový fórek obzvlášť povedl a publikum zatleskalo, obrátil se na nás s nezapomenutelným lišáckým úsměvem,“ popsal Růžičku před několika lety výtvarník Jiří Slíva.

Karel Růžička nebyl u nás vnímán jako součást jazzového mainstreamu, ale patřil k nejvýznamnějším tuzemským jazzmanům. Několik sezon strávil v orchestru divadla Semafor, přidal se i Jazzovému orchestru Československého orchestru.

Jako pedagog vyučoval komponování hudby a hru na klavír na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na Akademii múzických umění v Praze.

Jeho syn se stal saxofonistou a od poloviny 90. let působí v New Yorku. Garanta koncertu a skladatele Sýkoru Růžička velmi ovlivnil, zejména jako jeho učitel. Sýkora komponuje soudobou vážnou hudbu a nyní je kurátorem jazzové řady pro SOČR. 

Skladatel Tomáš Sýkora. | Foto: Vít Šimánek

Koncert patří do projektu z řady N – Nové horizonty a snaží se propojit milovníky symfonické a jazzové hudby. Program zahájí skladbou Lovebird Karla Růžičky, kterou uvede kvarteto jazzových muzikantů a orchestr v novém aranžmá. Následovat bude suita Tomáše Sýkory a večer završí skladby z posledního alba saxofonisty Karla Růžičky ml. v orchestrální úpravě.

Na koncertě měl také vystoupit syn Karel Růžička mladší. Kvůli přísným opatřením při cestování ze Spojených států ale nepřiletí a sólový part za něj převezme saxofonista David Fárek.

Koncert se bude konat 18. září v 19.30 hodin v multifunkčním sálu DOX+. Přímý přenos také zprostředkuje ve svém vysílání Český rozhlas Vltava ve stejný čas.  

Robert Rytina, ban Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme