Hlavní hvězdou Stimul festivalu bude přední švédský písničkář Jens Lekman

Další ročník Stimul festivalu Radia Wave představí 21. listopadu v pražském MeetFactory hudebníky z Austrálie i Švédska. Premiérově se v Česku představí ruská producentka Kedr Livanskiy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédský písničkář Jens Lekman

Švédský písničkář Jens Lekman | Zdroj: Oficiální facebookový profil Jense Lekmana

Stimul festival se snaží každoročně představit aktuální jména světové hudební scény.

„Vždycky se snažíme pozvat hosty, o kterých se mluví a kteří mají posluchačům sledujícím současnou hudební scénu co říct. Často se tak jedná o interprety, kteří u nás ještě nevystupovali nebo kteří dokážou svým koncertem oslovit lidi bez předsudků. Zajímá je kontext a nebojí se objevovat nové hudební styly,“ říká za pořadatele Jakub Zeman.

Shabazz Palaces v MeetFactory | Foto: Jiří Šeda

V minulých letech na festivalu vystoupili interpreti jako Shabazz Palaces, kteří se letos znovu představili v rámci festivalu Struny podzimu, nebo DJ Shadow, který se před dvěma měsíci vrátil do zaplněného klubu Roxy, kde představil svou aktuální desku. Na stejném místě vystoupili o pár týdnů později i skotští Mogwai, které pozval do Prahy poprvé Stimul už v roce 2008. Aktuální vydání Stimul festivalu představí 21. listopadu tři hudebníky.

V Berlíně usazená Australanka Carla dal Forno míchá ve své tvorbě stejnou měrou ambient, drone i filmovou hudbu. Jak ukazují skladby z oceňované desky You Know What It’s Like a letošního EP The Garden, hudební podkres doplňuje dal Forno intimní zpovědí podávané stylem stojícím na pomezí zpěvu a recitace.

Kedr Livanskiy se narodila v době rozpadu Sovětského svazu a v její hudbě se přirozeně míchá atmosféra nekonečných ruských plání podepřená zvukem syntezátorů, rovných beatů a éterického zpěvu. Vycházející hvězda undergroundové elektroniky vydala po výborně přijatém loňském EP January Sun desku Ariadna, na které ukazuje, proč si ji oblíbili příznivci Jessy Lanzy, Boards Of Canada a odtažitého prostředí Sibiře.

Jens Lekman představí v pražském MeetFactory svou aktuální desku nazvanou Life Will See You Now, která dostala v rubrice Deska týdne Radia Wave hodnocení 90 procent.

„Na novince se vracejí všechny ty rozjásané dechy, úsměvné klavíry a smyčce, jak je známe z prvních desek. Dokonce se dá říci, že vše drží pohromadě lépe než v minulosti – skladby tu působí učesaněji, naštěstí to ale nejde na úkor jejich rozmanitosti… Nyní natočil švédský písničkář zvukově pestré album, které neváhá o obtížných tématech vyprávět s naivitou, vtipem, ale i surovou přesností,“ napsal v recenzi Vojtěch Jírovec.

Sedmnácté vydání Stimul festivalu začíná ve smíchovském klubu MeetFactory v půl deváté večer. Vstupenky jsou v předprodeji za 290 korun do 18. hodiny, na místě bude vstupné o sto korun vyšší.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme