Svět rokenrolu se spojil s klasikou. Tata Bojs a rozhlasový orchestr pokřtili společné album

Tata Bojs pokřtili se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu novou desku nazvanou Tata Bojs & SOČR Live. Rokenrolově založená skupina spojila loni v listopadu své umění s něžnými nástroji rozhlasového orchestru. A publikum ve vyprodaném Foru Karlín se dočkalo nevídaného hudebního zážitku. Ze společného koncertu pak vznikl záznam, který si nyní mohou poslechnout i ti, kteří se na něj nedostali.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové album křtila v rozhlasovém studiu S1 kromě kapely Tata Bojs i část orchestru Českého rozhlasu. „Vnímal jsem to jako šanci si to vyzkoušet, protože v takhle velkém měřítku jsem symfoňák ještě nikdy nepsal," řekl Marek Doubrava, který připravil ke skladbám aranže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svět rokenrolu se spojil s klasikou. Tata Bojs a rozhlasový orchestr pokřtili společné album. Natáčel Ondřej Bambas

Kapela Tata Bojs na křtu také dostala od Michala Máky z hudebního vydavatelství Supraphon za své předešlé album A/B zlatou desku. Zpěvák Milan Cais byl trochu překvapený.

„Úplně jsem zapomněl, že bychom za to mohli dostat zlatou desku. Přestal jsem sledovat počty, mám pocit, že je to trochu srandovní, ale samozřejmě potěší to. Po dvou letech od vydání je to bezvadné, že se k tomu člověk doškrábe," říká Cais.

K získání zlaté desky musí interpret prodat nahrávku v obratu půl milionu korun. Jestli na ocenění dosáhnou i s novým právě pokřtěným albem neví, za spojení s orchestrem Českého rozhlasu je ale rád.

OBRAZEM: Rokenrolově založení Tata Bojs se spojili s něžnými nástroji rozhlasových symfoniků

Číst článek

„Impuls přišel od nich, tak na nás bylo jen buď říct ne, nebo říct ano. Vybrali jsme si to druhé a dneska mohu říct, že mám radost, že takováto deska vznikla. Je to další barva do naší i jejich mozaiky," dodává Cais.

Radost ze spolupráce má radost i dirigent Tomáš Brauner. „Dalo mi to nový hudební obzor. Začal jsem se více zajímat o skupinu Tata Bojs a dá se říct, že jsem se stal jejich fandou," přiznává Brauner.

Nakonec si Tata Bojs zahráli s některými symfoniky Českého rozhlasu i dvě písničky z čerstvě pokřtěné desky.

Když Tata Bojs loni oznámili společný koncert se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, ani jeden ze souborů úplně nevěděl, do čeho vlastně jde.

„Abych se přiznal, tak do té doby jsem Tata Bojs samozřejmě znal, ale že bych je poslouchal, to ne. Poslechl jsem si je samozřejmě třeba v rádiu," říkal tehdy při zkouškách v rozhlasových studiích dirigent Brauner.

Společný koncert měl ale nakonec úspěch. Pražské Forum Karlín bylo vyprodané a lidé během hudebního vystoupení vstávali ze židlí.

Kapela s rozhlasovým orchestrem zahrála poprvé naživo píseň Kamarádky. Na playlist jinak zařadili více i méně známé písně, ke kterým ‚seděl' doprovod symfonického orchestru. Nechyběla například Toreadorská otázka nebo Filmová.

Koncert Tata Bojs se symfonickým orchestrem Českého rozhlasu | Foto: Martin Straka

Koncert Tata Bojs se symfonickým orchestrem Českého rozhlasu | Foto: Martin Straka

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme