Symfonický orchestr Českého rozhlasu ve Dvořákově síni připomene 250. výročí Beethovenova narození

V pátek 25. září se Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) po delším čase vrátí na pódium Dvořákovy síně Rudolfina. Program ale bude pouze instrumentální, a to i s ohledem na nepříznivou a zhoršující se epidemiologickou situaci v České republice. Vedení orchestru kvůli ní změnilo program zahajovacího koncertu 94. sezony, aby snížilo rizika spojená s šířením koronaviru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orchestr SČRO bude mít pod taktovkou německý dirigent Alexander Liebreich.

Orchestr SČRO bude mít pod taktovkou německý dirigent Alexander Liebreich. | Foto: Sammy Hart

Program otevře skladba Toshia Hosokawy, která zůstává v programu beze změny. Následovat bude Beethovenova První skladba, kterou orchestr připomene 250. výročí skladatelova narození. Závěr večera pak bude patřit Dvořákovu Violoncellovému koncertu h moll v podání Albana Gerhardta.

Program

Toshio Hosakawa (1955)
Meditace. Obětem tsunami z března 2011     

Ludwig van Beethoven (1770–1827)
Symfonie č. 1 C dur, op. 21    

Antonín Dvořák (1841–1904)
Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104

Toshio Hosokawa patří mezi asijskými umělci k těm, kteří se školili a inspirovali v západní Evropě, zároveň ale nacházejí řadu podnětů i v tradicích hudby své země. Studoval v Berlíně u Ysanga Yuna, pak ještě ve Freiburgu. Po návratu do Japonska založil Mezinárodní seminář soudobé hudby v Akijošidai a festival v Jamaguči. Řadu let byl rezidenčním skladatelem Tokijského symfonického orchestru a v Tokiu vyučoval i na vysoké hudební škole.

Hosokawa přijímá vlivy nejen z japonské dvorské hudby, ale také z umění kaligrafie a divadla nó a jeho skladby se hrají na prestižních festivalech. Meditace vznikla k uctění obětí tragédie velmi brzy po zemětřesení na objednávku jihokorejského hudebního festivalu Tongyeong International. Tam měla i premiéru v březnu 2012 v provedení Festivalového orchestru pod taktovkou Alexandera Liebreicha.

Dvořákova síň Rudolfina

25. září od 19.30

Alexander Liebreich, dirigent

Alban Gerhardt, violoncello

První z Beethovenových symfonií zazněla v premiéře při jeho autorském koncertě v dubnu roku 1800. Je to pokojná a bezstarostná skladba, ale i tak vyvolala odmítavé reakce. Bylo jasné, že autor má talent, ale vyčítalo se mu, že „karikuje Haydna“ a že nechává až příliš volný průchod „nevhodným výbuchům domýšlivé arogance“.

Z dnešního pohledu a s vědomím dalšího vývoje skladatelova rukopisu se takové soudy jeví úsměvně. Ve své První ještě rozhodně nedospěl k úplnému osvobození od tradičních řešení, vliv Haydna a Mozarta je jasný.

Žena jako dirigentka se poprvé představí na Wagnerově hudebním festivalu

Číst článek

Vrcholem večera bude Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll z roku 1895, který patří mezi jedny z nejslavnějších a nejhranějších děl klasické hudby. Stejně jako další skladby zrozené na americké půdě má i tento koncert osobité intonační a výrazové zabarvení.

Náročný sólový part s vysokými technickými nároky přednese Alban Gerhardt, který je známý pro svůj výjimečný dar představovat známé partitury v novém světle a zároveň chuť rozkrývat dosud neznámý repertoár minulých staletí i současnosti.

Přímý přenos koncertu z Dvořákovy síně Rudolfina bude vysílat Český rozhlas Vltava 25. září od 19.30 hodin. Ze záznamu si jej pak budete moci poslechnout na stanici Českého rozhlasu D-dur 30. září od 20 hodin.

zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme