Izraelský hudebník Avishai Cohen vystoupí v Praze. Jazzmana doprovodí rozhlasový symfonický orchestr

Izraelský kontrabasista a zpěvák Avishai Cohen je už několik desetiletí světovou hudební hvězdou, jejíž popularita už dávno přesáhla skupinu milovníků jazzu. K českému publiku se zpěvák vrací často. Po květnové návštěvě Prahy nyní znovu přijíždí do Fóra Karlín, aby zde 8. listopadu vystoupil po boku svého jazzového tria, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a švédského dirigenta Alexandra Hansona.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:31 8. 11. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hudebník Avishai Cohen zavítá se svým jazzovým triem do Prahy.

Hudebník Avishai Cohen zavítá se svým jazzovým triem do Prahy. | Foto: Lusinemarg | Zdroj: Wikimedia Commons

Cohenovo trio tvoří kromě izraelského zpěváka také klavírista Elchin Shirinov a bubeník Noam David. Program podle protagonistových vlastních slov tvoří jeho „dosud nejepičtější projekt, který bude průřezem té nejmelodičtější vlastní tvorby za posledních dvacet let“. Autorské skladby upravil pro jazzové trio a symfonický orchestr renomovaný aranžér Robert Sadin.

Každý Čech, který hledá na internetu o Cohenovi jakékoliv informace, patrně narazí na stránku z české Wikipedie, kde je jazzmanovo jméno překvapivě uvedeno ve fonetickém přepisu z hebrejštiny jako Avišaj Kohen.

Svět potřebuje lásku, vzkázal Michael Bublé fanouškům. Získal si je i zájmem o české hokejisty

Číst článek

Hudebník se k tomu před časem vyjádřil i s přesahem k vlastní hudební tvorbě. „Angličtina je hlavním komunikačním jazykem na mých vlastních webových stránkách, ale také na sociálních médiích. Řekl bych, že dávám přednost anglické transkripci díky jejímu mezinárodnímu využití všude na světě. Na druhé straně bychom měli sdílet všechny jazyky. Vyjadřovat se jejich specifickým způsobem a být hrdí na různorodost se všemi našimi odlišnými identitami a kulturním pozadím. Jazyk, stejně jako hudba, udržuje naše tradice i historii, ať už pocházíme odkudkoliv,“ řekl hudebník v rozhovoru pro Radiožurnál.

Služba v armádním orchestru

Devětačtyřicetiletý Cohen, který pochází z hudební rodiny z jeruzalémského předměstí, začal hrát na klavír už ve svých devíti letech. V pubertě ale přesedlal na basovou kytaru. Po absolvování vojenské služby strávené v armádním orchestru začal studovat hru na kontrabas. Následně přesídlil do New Yorku, kde se mu po obtížných začátcích podařilo dostat se na soukromou konzervatoř Mannesmannröhren a proniknout do místního hudebního života.

Zemřel folkový hudebník a vědec Jiří Traxler. Členovi skifflové kapely Traxleři bylo 72 let

Číst článek

Během kariéry vyhledávaného klubového hudebníka oslovil Avishaie Cohena legendární Chick Corea, který ho v roce 1996 angažoval do svého nově vytvořeného sextetu. Cohen se však brzy osamostatnil a se svým triem, jehož dalšími oporami byli tehdy Mark Guiliana a Shaking Stevens, zahájil pozoruhodnou uměleckou dráhu. Tvoří ji bohatá diskografie s hudbou na pomezí jazzu, world music a popu, která začala v roce 1998 albem Adama a doposud končí letošní deskou Arvoles.

Projekt, jenž zazní na pražském koncertě, však navazuje na Cohenovu starší nahrávku Almah z roku 2013. Ta se původně opírala o skromnější aranžmá pro jazzové trio, hoboj a smyčcové kvarteto. Na koncertě z ní zazní nově upravené skladby Hayo Hayta nebo Song for My Brother, ale nebudou chybět ani známější kompozice Morenika či Alon Basela.

Jazzová improvizace

„Cohenova hudba má neuvěřitelnou energii i duchovní hloubku a symfonický zvuk dokáže oba tyto aspekty nesmírně umocnit,“ říká ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jakub Čížek.

 SOČR & Avishai Cohen Trio živě z Fóra Karlín

Český rozhlas Vltava koncert přenáší od 19.30.
Účinkují: Avishai Cohen (kontrabas, zpěv), Elchin Shirinov (piano), Noam David (bicí nástroje).
Orchestr řídí Alexander Hanson.
Uvádějí Veronika Štefanová a Zdeněk Přidal.

„Jeho styl je snadno rozpoznatelný, ale přitom úžasně eklektický. Písně sefardských židů střídají rozsáhlejší kompozice vycházející z evropské tradice nebo třeba flamenka a nad vším se přirozeně vznáší jazzová improvizace. Navíc Cohen čím dál lépe zpívá,“ myslí si.

Cohen se od svého prvního koncertu v roce 2004 v pražské Městské knihovně do Česka často vrací. Důvodem mohou být i jeho české kořeny – Cohenův dědeček totiž pocházel z Čech. Hudebník se postupně představil na Pražském hradě i festivalech Struny podzimu a Colours of Ostrava.  V roce 2009 se s převážně písňovým albem Aurora umístil také v české prodejní hitparádě.

Koncert z Fora Karlín odvysílá 8. listopadu 2019 od 19.30 v přímém přenosu Český rozhlas Vltava. Vstupenky do sálu stále seženete na stránkách www.socr.rozhlas.cz.

Eva Pololáníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme