Rozhlasoví symfonici zahrají na pražské Letné. Příchozí uslyší Vltavu i valčík z Labutího jezera

Ve středu po sedmé hodině večerní rozezní Symfonický orchestr Českého rozhlasu prostranství u bývalého Stalinova pomníku v Praze. Těleso opustí koncertní sál a po dvou letech opět zahraje na netradičním místě pro netradiční publikum. Taktovky se ujme hlavní hostující dirigent SOČR Marek Šedivý. Živý koncert přímo pod metronomem je pro všechny návštěvníky zdarma.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošním tématem koncertu pořádaného ve spolupráci s kulturním centrem Containall je Ekosystém. Název vychází z dramaturgie a výběru děl, které během koncertu zazní.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje ve Foru Karlín známé pohádkové písničky

Číst článek

„Opět jsme se zaměřili na vodu, protože je to přece jen prostředí s krásným výhledem na Vltavu. A vedle vody je to hmyz, protože ten k létu a k vodě patří,“ vysvětluje Radiožurnálu ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jakub Čížek dramaturgický výběr koncertu.

Pod jeho taktovkou uslyší návštěvníci symfonickou báseň Vltava Bedřicha Smetany, Tanec labutí a Valčík z Labutího jezera od Petra Iljiče Čajkovského nebo Let čmeláka od Nikoly Rimského-Korsakova.

„Hrát pro lidi, kteří nejsou zvyklí chodit do koncertních sálů, je pro mě velmi motivující a zavazující. Mám obrovskou radost, když se podaří byť jen jednoho posluchače přesvědčit o tom, že klasická hudba stále žije a je úžasná a aktuální, zábavná a strhující a že stojí za to navštěvovat koncerty,“ doplnil dirigent Marek Šedivý.

PROGRAM KONCERTU

  • Bedřich Smetana: Vltava
  • Aram Chačaturjan: Adagio z baletu Spartakus
  • Petr Iljič Čajkovskij: Tanec labutí a Valčík z Labutího jezera
  • Ralph Vaughan-Williams: Wasps, ouverture
  • Nikolaj Rimskij-Korsakov: Let čmeláka
  • Antonín Dvořák: Karneval

dbr, Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme