Český rozhlas se připojí k benefici za Notre-Dame. Symfonici zahrají na mimořádném koncertě

Česká filharmonie společně s rozhlasovými symfoniky a dalšími pražskými orchestry pořádají mimořádný benefiční koncert na podporu poničené pařížské katedrály Notre-Dame. Bude příští úterý 23. dubna ve Dvořákově síni v Rudolfinu od 21 hodin. Zazní Stabat Mater Antonína Dvořáka pod taktovkou Tomáše Netopila, hlavního hostujícího dirigenta České filharmonie. Živě ho budou přenášet stanice Český rozhlas Vltava a program ČT art.

Praha (Aktualizováno: 17:02 17. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála Notre-Dame po ničivém požáru.

Katedrála Notre-Dame po ničivém požáru. | Foto: Christophe Petit Tesson | Zdroj: Reuters

„Myslím si, že pro Český rozhlas je do jisté míry ctí a vlastně i povinností tímto způsobem přispět k této mimořádné akci. Pomoci i sbírce, která se pojí a rozjíždí k obnově Notre-Dame. Nás obecně, myslím Český rozhlas, pojí přátelství k Radio France a obecně si myslím, že celá česká společnost má ke Francii velmi blízko," řekl generální ředitel René Zavoral.

„My jsme řekli okamžitě ano. Jak Český rozhlas z hlediska přímého přenosu, tak Symfonický orchestr z hlediska zapojení hudebníků. Je to ojedinělý projekt, který pomůže Francii, Paříži, protože pro mě osobně katedrála Notre-Dame není jenom kulturní památkou, ale je to i velkým symbolem. Stejně jako třeba pro nás katedrála Sv. Víta nebo Pražský hrad. Jednoznačná podpora z naší strany této krásné myšlence,“ uvedl šéf Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jakub Čížek.

I podle šéfa České filharmonie Davida Marečka cítili filharmonici hluboké pohnutí a potřebu podpořit Francii při obnově jedné z nejvýznamnějších duchovních staveb Evropy.

Na koncertu zazní Stabat Mater Antonína Dvořáka pod taktovkou Tomáše Netopila, hlavního hostujícího dirigenta České filharmonie.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Koncert se uskuteční v úterý 23. dubna v katedrále sv. Víta na Pražském hradě od 21 hodin. Živě jej odvysílá stanice Vltava a program ČT Art. Vstupné je dobrovolné, výtěžek pořadatelé poukážou na obnovu pařížské katedrály Notre-Dame. 

Pomoc nabízí i vláda a prezident

Pomoc prostřednictvím svých restaurátorských dílen a ateliérů je připraven poskytnout Pražský hrad, napsal Macronovi prezident Miloš Zeman. Nabídku pomoci, včetně finanční, avizoval i premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD už v pondělí nabídl pomoc českých odborníků při obnově chrámu a dnes uvedl, že jeho úřad chystá veřejnou sbírku.

Sbírku na opravu katedrály Notre-Dame vyhlásila také Česká biskupská konference.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme