Rozhlasový symfonický orchestr bude mít nového šéfdirigenta. Stane se jím Petr Popelka

Když se Petr Popelka a hráči Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) v lednu tohoto roku setkali při zkoušení a koncertu v Rudolfinu, zajiskřilo to tak spontánně a mocně, že se záhy otevřela jednání o další spolupráci. Vyústila v dohodu o jmenování Petra Popelky novým šéfdirigentem a uměleckým ředitelem SOČR od sezony 2022/23. Pozici hlavního hostujícího dirigenta orchestr nabídl dalšímu ze svých vítaných spolupracovníků Robertu Jindrovi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Popelka a Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Petr Popelka a Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Vojtěch Brtnický | Zdroj: Český rozhlas

Petr Popelka zažívá v posledních letech strmý vzestup své dirigentské kariéry, která k naší radosti započala před delším časem právě v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu, tehdy ovšem v roli orchestrálního hráče. Toto propojení dvou odlišných světů považuji za velkou devizu, která zdobí umění Petra Popelky vést orchestr k nejlepším interpretačním výkonům. Pozoruhodné a velmi vítané jsou nejen jeho zkušenosti s renomovanými evropskými orchestry, ale také spolupráce s Norským veřejnoprávním rozhlasem a jeho symfonickým orchestrem. Budu se těšit na špičkové koncerty i nahrávky, které u nás pod Petrovým vedením pro veřejnost vzniknou,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Je mi velkým potěšením a ctí převzít pozici šéfdirigenta a uměleckého ředitele tohoto vynikajícího tělesa. Znamená to pro mě také návrat do orchestru mého rodného města, kde jsem v 19 letech zahájil svoji profesionální hudební kariéru jako kontrabasista. Kromě tradičního velkého symfonického repertoáru se těším na uvádění děl 20. a 21. století, která pro mě osobně mají velký význam.“

Petr Popelka

Vidět a slyšet Symfonický orchestr Českého rozhlasu v Rudolfinu pod vedením Petra Popelky na počátku roku pro mě bylo nejsilnějším hudebním okamžikem za dlouhou dobu, která výrazně překračuje období pandemie. Energie, kterou Petr přenesl na hráče orchestru, byla až neuvěřitelná. Je obrovsky talentovaný, muzikální a dokáže ostatní doslova strhnout. S takovou hudební osobností nám všem bude radostí spolupracovat. Velmi se těším,“ doplnil ředitel orchestru Jakub Čížek.

Dá se očekávat, že na adresu Petra Popelky zazní v České republice v dohlednu mnohá další slova uznání, ba superlativů. Ve světě už se totiž tomuto pětatřicetiletému umělci daří bodovat velmi výrazně.

V sezoně 2019/20 zastával jako vůbec první v historii pozici Conductor Fellow u orchestru NDR Elbphilharmonie v Hamburku, kde byl asistentem šéfdirigenta Alana Gilberta. Od této sezony je Petr Popelka šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru v Oslu a také hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Violoncellista Guihen Queyras s rozhlasovými symfoniky zahraje Haydna i Čajkovského

Číst článek

K tomu spolupracuje s řadou dalších renomovaných těles (mimo jiné Sächsische Staatskapelle Dresden, Wiener Symphoniker) a věnuje se také opernímu repertoáru (například v drážďanské Semperoper a pražském Národním divadle).

V sezoně 2021/22 ho krom jiného čeká návrat k orchestru NDR Elbphilharmonie v Hamburku, koncerty s Dánským národním symfonickým orchestrem, Bergenskou filharmonií a debut s tělesy jako Deutsche Radio Philharmonie, Staatskapelle Weimar, Mozarteumorchester Salzburg nebo Orchestre de Chambre de Lausanne.

Hlavní hostující dirigent

Dirigent Robert Jindra už se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu spolupracoval na projektech operních, operetních i symfonických. V únoru 2020 například uvedl působivý francouzsko-český program z děl d’Indyho, Kaprálové a Francka, o rok později pak streamovaný koncert se skladbami Sibelia, Faurého a Čajkovského.

Robert Jindra diriguje Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Vojtěch Brtnický

Jeho vhled, muzikalita, znalosti a nasazení opakovaně budily u hudebníků respekt, koncerty se pak těšily výborné odezvě.

Spolupráce se Symfonický orchestrem Českého rozhlasu pro mě byla doposud vždy velmi inspirativní, probíhala v radostné tvůrčí atmosféře, při vzájemném respektu. Proto mě nabídka k užší spolupráci skutečně velmi potěšila a s radostí jsem ji přijal. Pevně věřím, že společně budeme moci realizovat mnoho zajímavých projektů, které tento vynikající orchestr umělecky posune ještě dále a obohatí tak nejen naše posluchače, ale i nás samotné. Jsem skutečně velmi hrdý na to, že se mohu stát uměleckou součástí tohoto hudebního tělesa společně s nově nastupujícím šéfdirigentem Petrem Popelkou, říká na adresu SOČR Robert Jindra.

Robert Jindra působí od roku 2001 v Národním divadle v Praze. Od února 2010 do listopadu 2014 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, spolupracoval s Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu/Duisburgu, dirigoval v Norské opeře v Oslu nebo ve Slovenském národním divadle v Bratislavě.

Rozhlasoví symfonici odvysílají další online koncert. Zahraje s nimi i houslista Mráček

Číst článek

Pravidelně vystupuje na významných festivalech, jako jsou Pražské jaro, Smetanova Litomyšl či Festival Leoše Janáčka. Z výjimečných sólistů, s nimiž spolupracoval, jmenujme například Olgu Peretjatko, Evu Urbanovou, Adrianu Kučerovou, Adama Plachetku, Ferruccia Furlanetta, Petera Mikuláše, Pavola Breslika, Pavla Černocha, Štefana Margitu nebo Štefana Kocána.

Od sezony 2018/2019 zastává Robert Jindra post 1. Kapellmeister v Aalto Musiktheater und Filharmonie Essen. V září 2021 přebírá pozici šéfdirigenta Státní filharmonie Košice a v září 2022 pak místo hudebního ředitele Opery Národního divadla.

SOČR Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme