Rozhlasový orchestr bude mít nového šéfdirigenta. Symfoniky povede Alexander Liebreich

Symfonický orchestr Českého rozhlasu bude mít nového šéfdirigenta a uměleckého ředitele. Na další čtyři roky se jím stane Němec Alexandr Liebreich. Post hlavního hostujícího dirigenta obsadí Marek Šedivý, jeden z nejtalentovanějších českých dirigentů mladé generace. Vedení orchestru si od spolupráce s oběma dirigenty slibuje další pokračování uměleckého růstu tělesa a pozvednutí jeho evropského i světového renomé.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým šéfdirigentem a uměleckým šéfem Symfonického orchestru Českého rozhlasu je Alexander Liebreich

Novým šéfdirigentem a uměleckým šéfem Symfonického orchestru Českého rozhlasu je Alexander Liebreich | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

„Alexandra Liebreicha považuji za výborného dirigenta, který přesně ví, jakého zvuku a výrazu chce s orchestrem při nastudování skladeb dosáhnout. Zároveň má dostatek zkušeností, a to i s rozhlasovými orchestry, aby mohl SOČR jako jeho šéfdirigent a umělecký ředitel vést,“ sdělil novinářům generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Pod Liebreichovým vedením se podle něj může orchestr dostat mezi špičku evropských rozhlasových orchestrů.

„Alexander Liebreich je dirigentem s velmi širokým repertoárovým záběrem od baroka až po premiéry soudobých kompozic,“ doplnil ředitel orchestru Jakub Čížek.

„Symfonický orchestr Českého rozhlasu je předním tělesem v jednom z nejvýznamnějších hlavních měst klasické hudby. Být jmenován šéfdirigentem a uměleckým ředitelem tohoto orchestru je významná pocta,“ říká Liebreich, který dirigoval přední evropské orchestry, jakými jsou například BBC Symphony, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin nebo Drážďanská filharmonie.

Interpretační kvality Alexandra Liebreicha v čele rozhlasových symfoniků mohou posluchači ocenit ještě před začátkem jejich první společné sezony. Pro březnový abonentní koncert v Rudolfinu nastudují originální program z děl Alexandra Zemlinského a Leoše Janáčka, které dramaturgicky souvisejí s památnou meziválečnou érou Nového Německého divadla v Praze, a dále ze skladeb Richarda Strausse a György Ligetiho.

Hlavní hostující dirigent Marek Šedivý

Nový hlavní hostující dirigent Marek Šedivý patří k nejvýraznějším českým dirigentům mladé generace.

Hlavní hostující dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Marek Šedivý | Foto: E. Havlová

„Marka Šedivého považuji za jednoho z nejnadanějších mladých českých dirigentů. Spolupráce s ním se nám opakovaně osvědčila, a proto jsme se ji rozhodli prohloubit," vysvětluje ředitel orchestru Čížek.

Šedivý se SOČRem se potkali na pódiu už třikrát, v abonentní sezoně i na festivalu Pražské jaro.

„Vždy to pro mě byla velká radost a nesmírně obohacující zkušenost. Kromě dalších koncertních příležitostí se velmi těším na nahrávání, které by mělo zaujímat výraznou část našeho společného působení," doplňuje Šedivý.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme