Zachránil tisíce lidí. Symfonii inspirovanou příběhem diplomata představí v Rudolfinu Reiko Cooperová

Příběh o záchraně života, violoncello, rozhlasoví symfonici a dva sbory se setkají v pondělí 27. března v Rudolfinu. Do Dvořákovy síně přijede violoncellistka Kristina Reiko Cooperová a přednese tam Symfonii 6 od skladatelky Lery Auerbachové. Ta vznikla právě na popud Reiko Cooperové a je inspirovaná příběhem japonského diplomata, který za války zachránil tisíce Židů. Včetně otce této slavné violoncellistky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Alexander Liebreich

Dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Alexander Liebreich | Foto: Petr Horník | Zdroj: Český rozhlas

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Alexandera Liebreicha doprovodí na konci března violoncellistku Kristinu Reiko Cooperovou. Ta v Praze přednese pro ni osobní Symfonii č. 6 pro violoncello, sbory a orchestr Vessels of Light.

Na každém tónu záleží. Symfonici předtočili skladby ke stému výročí Českého rozhlasu

Číst článek

Spolu s nimi se ve Dvořákově síni představí také Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem a Dětský pěvecký sbor řízený Věrou Hrdinkovou.

Kromě zmíněné symfonie Vessels of Ligth zazní také Velká symfonie C dur, poslední symfonie skladatele Franze Schuberta, která svého autora vynesla po bok světových mistrů jako Ludwiga van Beethovena.

Violoncellistka Kristina Reiko Cooperová | Zdroj: Osobní archiv

Violoncellistka Kristina Reiko Cooperová je známá svým charismatickým sólovým přednesem. Z New Yorku, kde studovala, se přesunula do izraelského Tel Avivu, kde vyučuje hru na violoncello. Vystupovala v nejznámějších koncertních halách a festivalech po celém světě.

Spolupracuje také s novými autory hudby a její koncerty často vysílají zahraniční rozhlasové a televizní stanice. K nim se teď přidá i Český rozhlas.

Tvorba rakousko-americké skladatelky, dirigentky a pianistky a také básnířky a výtvarnice Lery Auerbachové odráží komplexní umělecké vidění světa. Její hudba je propracovaná, emotivní a odvážně nápaditá.

Alexander Liebreich, dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu | Foto: Vojtěch Brtnický | Zdroj: Český rozhlas

Auerbachová se narodila na Uralu a po rozpadu Sovětského svazu vystudovala v New Yorku, proslavila se jako klavíristka, zároveň si od ní už po dekády objednávají hudby renomované hudební instituce, festivaly, umělci a soubory.

Její zatím poslední symfonie vznikla na objednávku památníku obětí a hrdinů holokaustu v Jeruzalémě Jad Vašem a podnět k dílu dala právě violoncellistka Reiko Cooperová, jejíž otec byl mezi zachráněnými.

Koncert začíná ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v 19.30 hodin, lístky je možné zakoupit zde. Přímý přenos odvysílá rozhlasová Vltava, záznam nabídne stanice D-dur.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme