Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahájí v Rudolfinu svou 95. sezonu. Zazní Othello i Svěcení jara

Již svou 95. sezonu zahájí v pátek 1. října Symfonický orchestr Českého rozhlasu. V čele s šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem uvede v Rudolfinu Dvořákovu předehru Othello, Čajkovského Koncert b moll s rezidenční umělkyní sezony Gabrielou Montero a Stravinského Svěcení jara. Program nabídne v přímém přenosu stanice Český rozhlas Vltava, ze záznamu pak Český rozhlas D-dur.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahrál v Dvořákově síni v rámci prvního koncertu z cyklu „R- klasika v Rudolfinu“

Orchestr v čele s šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem uvede předehru Othello, Čajkovského Koncert b moll a Stravinského Svěcení jara | Foto: Český rozhlas | Zdroj: Český rozhlas

Klavíristka Gabriela Montero, jejíž hru nedávno chválil i deník The New York Times a Human Rights Foundation ji udělila uznání za vynikající práci v oblasti lidských práv, se ale publiku představí až po prvním čísle programu, jímž bude Dvořákova koncertní předehra Othello, op. 93. Skladba je součástí volné trilogie symfonických skladeb vydaných pod zastřešujícím podtitulem Příroda, život a láska, a poprvé ji uvedl sám Antonín Dvořák v úloze dirigenta orchestru Národního divadla v Praze 28. dubna 1892.

Hvězdy po celém světě se spojily proti klimatické krizi. 24hodinový hudební festival zahájil Elton John

Číst článek

Othello je působivým dílem, které se vyznačuje mnoha náladovými zvraty a silným dramatickým účinkem. Autor v něm zamýšlel hudebně vyjádřit důležité pasáže Shakespearovy stejnojmenné tragédie: lásku mezi titulním hrdinou a jeho ženou Desdemonou, Jagovy intriky, motiv stupňující se žárlivosti i Othellovu závěrečnou sebevraždu.

Dalším bodem programu bude Čajkovského Koncert pro klavír a orchestr č. 1 b moll, op. 23, který je patrně nejznámějším klavírním koncertem všech dob. Skladatel dílo věnoval vynikajícímu dirigentovi a klavíristovi Hansi von Bulow, který ho také uvedl ve světové premiéře dne 25. října 1875 v Bostonu. A právě tato skladba bude příležitostí k setkání s klavíristkou Gabrielou Montero.

Svěcení jara

PROGRAM ZAHÁJENÍ 95. SEZONY

  • Antonín Dvořák (1841–1904)
    Othello. Koncertní předehra, op. 93
  • Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893)
    Koncert pro klavír a orchestr č. 1 b moll, op. 23
  • Igor Stravinskij (1882–1971)
    Svěcení jara. Obrazy z pohanského Ruska

Symfonický orchestr Českého rozhlasu:
Alexander Liebreich – dirigent
Gabriela Montero – klavír

Finále večera bude patřit Stravinského hudbě k baletu Svěcení jara. Její premiéra vstoupila do hudebních dějin jako skandál. Novátorské dílo, charakteristické složitými rytmickými strukturami a výrazně disonantními pasážemi, způsobilo po svém uvedení 29. května 1913 v hledišti bouři: návštěvníci nejprve začali hvízdat a pokřikovat na protagonisty představení, aby se nakonec začali vzájemně fackovat a tlouci deštníky.

Claude Debussy následně označil Stravinského hudbu za „bubnování černochů“, DmitrijŠostakovič za „sice vnějškově efektní, ale jinak dosti hrubou práci“ a GiacomoPuccini rovnou za „kakofonii“.

Brzy se však ukázalo, že Svěcení jara je inspirativní kompozicí a zabránit jejímu tažení světem je nemožně. Už rok po pařížské premiéře uvedl skladbu v koncertní formě dirigent Sergej Kusevickij v Petrohradu a od té doby se datuje její obliba také jako jednoho z nejhranějších děl moderní vážné hudby.

Popularitě díla také významně pomohl animovaný film: od roku 1940 poznali Svěcení jara miliony diváků kin díky snímku Walta Disneyho Fantasia.

Vstupenky na koncert zakoupíte přes webové stránky www.socr.rozhlas.cz nebo v prodejně Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2.

Robert Rytina, tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme