Trvalky Svěráka a Uhlíře rozezpívaly v pražské O2 areně děti i rodiče

Hudební show Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře s názvem Trvalky přilákala v sobotu do pražské O2 areny stovky lidí. Dva koncerty k 50 letům spolupráce této autorské dvojice rozezpívaly děti i rodiče. Populární autoři dětských písní za pomoci manželů Báry Polákové a Pavla Lišky v roli moderátorů a zpěváků, doprovodné kapely a tří dětských sborů proměnili prostor haly v obří školní třídu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skladatel Jaroslav Uhlíř a vpravo Zdeněk Svěrák (v masce s vlastním obličejem) v rodinné show Trvalky

Skladatel Jaroslav Uhlíř a vpravo Zdeněk Svěrák (v masce s vlastním obličejem) v rodinné show Trvalky | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Součástí netradičního dětského představení se stala i Svěrákova louka před pódiem, která sloužila jako prostor pro tancování.

„S písněmi je to jako s rostlinami. Když naši fanoušci rozhodli, že některé z nich budou trvalky, chceme jim to oplatit a uspořádat pro ně velký koncert, kde ty písně zazní. Sejdou se zde rodiče, které je ještě znají, a jejich děti, které je už znají,“ uvedl před koncertem Svěrák.

Za takové trvalky jeho kolega Uhlíř považuje skladby jako Dělání, Když se zamiluje kůň nebo Barbora píše z tábora.

Program koncertu byl průřezem jejich půlstoletí trvajícího společného skládání písniček. Většinu z nich doprovázely na velké obrazovce promítané filmové ukázky nebo obrázky zaslané dětmi. Na úvod vystoupení zazněl blok skladeb z celovečerního filmu Ať žijí duchové včetně hitu Hajný je lesa pán.

Zdeněk Svěrák při rodinné show Trvalky | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Následovaly další známé melodie z pohádek Lotrando a Zubejda, Princové jsou na draka nebo z televizního pořadu Hodina zpěvu. Děti i dospělí si společně zanotovali písně jako Není nutno, Nám se stalo něco překrásného či Elektrický valčík. Některé skladby, například Mravenčí ukolébavku, doprovodily stovky rozsvícených mobilů.

Svěrák s Uhlířem v hravé atmosféře nezapomněli ani na dospělejší posluchače, kterým nabídli své hity Holubí dům napsaný pro zpěváka Jiřího Schelingera nebo Severní vítr z komedie Vrchní, prchni. V závěru koncertu Svěrák okomentoval výsledek voleb, když před písní Chválím tě země má podotknul, že jsme před týdnem ztratili rozum.

Podle údajů Ochranného svazu autorského napsali společně Uhlíř s textařem Zdeňkem Svěrákem přes 400 písniček, přibližně polovinu pro televizní pořad Hodina zpěvu. Dalších přibližně 100 písní složil Uhlíř s Karlem Šípem a k tomu mnoho dalších s jinými textaři.

Uhlíř se Svěrákem spolupracují od roku 1967. Téměř vždy píše Uhlíř hudbu na hotový text. „Zdeněk Svěrák říká, že náš zpěv je návodný. Návodný v tom smyslu, že když mě nebo Zdeňka někdo slyší zpívat, tak si řekne, že když my dva, tak to může zpívat taky,“ uvedl před časem Uhlíř.

Jiří Štefl, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme