'U Stalina na Letné' zazní vážná hudba. Na závěr sezony tam zahraje rozhlasový Symfonický orchestr

Na místě, na kterém se to obvykle v neděli večer hemží turisty a mladými lidmi, vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Pod vedením dirigenta Jana Kučery zahraje rozhlasový orchestr v Letenských sadech pod kyvadlem ryze česko-ruský program. Symfonici uvedou třeba Smetanovu Vltavu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský metronom

Pražský metronom | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„To místo je samozřejmě velmi netradiční pro koncert vážné hudby, ale my jsme to pojali spíše jako happening, nejedná se tedy o vážný koncert. Každopádně jsme chtěli nějakým způsobem v programu zohlednit právě magii místa, že má velice zajímavou historii. Takže jsme vybrali česko-ruskou hudbu, a tak je tam trošičku i historický exkurz, jakýsi vztah k tomu Stalinovi nebo pomníku. Zahrajeme tedy především hudbu Šostakovičovu," říká dirigent Jan Kučera.

Kromě toho, že návštěvníci uslyší Vltavu od Bedřicha Smetany, tak ji díky vyhlídce z Letenských sadů také uvidí.

Orchestr zahrajete také část z Kučerovy opery Rudá Marie, ve které se inspiroval rozhlasovým seriálem Tlučhořovi. „Tam je zajímavý vztah, protože ten díl seriálu Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse se odehrává v podzemním bunkru pod Stalinovým pomníkem. A na tom fiktivním místě se setkávají staré struktury a vzpomínají na to, jak to bylo za komunismu lepší, a snaží se otočit nazpět kolo dějin. Tak nám přišlo docela vtipné to tam zařadit," popsal Kučera.

"Promenádní koncert" začíná v 19:30 pod metronomem, vstupné je zdarma.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme