V Praze poprvé vystoupili britští Gorillaz. Představili nové album Humanz a zaplnili O2 arénu

Popová a hiphopová kapela Gorillaz, kterou představují čtyři virtuální postavy, poprvé vystoupila v České republice. Britská skupina představila album Humanz, první studiovou nahrávku po sedmi letech, i starší písně. Vystoupení provázela vizuální show.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jsou čtyři: 2-D, Murdoc Niccals, Russel Hobbs a Noodle. Animované postavičky, které mají svoji kapelu a částečně mají vymyšlený i svůj svět. Jejich alba se prodávají po milionech, ve své sbírce mají několik prestižních cen včetně Grammy. A teď poprvé vystoupili v Česku společně se svým zakladatelem britským hudebníkem Damonem Albarnem.

Metronome Festival Prague hlásí první hvězdu. Přijede britský zpěvák Tom Odell

Číst článek

Řeč je o Gorillaz, jejichž hudba se pohybuje na pomezí mnoha žánrů od indie rocku, popu, hip hopu, elektronické hudby až po dub.

Ještě před nimi diváky rozehřál dýdžej a producent Remi Kabaka. Poté se už na scénu dostaly hlavní hvězdy večera, na které čekalo zhruba 8 000 diváků. Vystoupení ve vysočanské O2 aréně doprovázela bohatá projekce s typickými postavičkami vycházejícími z japonských komiksů.

I když novinka Humanz sklízí kladné recenze hudebních kritiků a oblibě se u posluchačů těší i vydávané singly, mnoho fanoušků do arény zamířilo především za dobře známými hity. A právě skladbami ze starších alb Albarn začal. Později se dostal k novějším písním, aby vystoupení společně s několika hosty zakončil opět těmi neslavnějšími skladbami ze svého repertoáru. Zazněly tak i kusy jako 19-2000 nebo jeden z nejznámějších singlů Feel Good Inc.

Skupina existuje už přes patnáct let, v Česku se ale objeví poprvé. Fanoušky si získala už prvním singlem Clint Eastwood a jejich debutové desky se prodalo jen ve Velké Británii bezmála milion kusů. Pro ty, kteří znali dosavadní tvorbu ústřední postavy skupiny Damona Albarna, to tehdy byl docela šok. Albarn je známý ze skupiny Blur, která v devadesátých letech tvořila zvuk britské kytarové scény – tzv. britpop. 

„On sám řekl, že některé písně na desce Blur z roku 1997 by vlastně už měly patřit pod Gorillaz, ale vznikly pod hlavičkou Blur. Škatulka anglické kytarové kapely mu byla těsná a potřeboval dělat něco žánrově širšího,“ tvrdí Jiří Špičák hudební dramaturg Radia Wave.

Žánrová pestrost je cítit i na letošní desce Humanz, která vyšla sedm let po předchozím albu. Zatímco dřív se ale hudebníci na pódiu schovávali, v současnosti je Damon Albarn se svými spoluhráči a všemi zpěváky v popředí. A animované postavy doplňují show zezadu z plátna.

Ondřej Bambas, Jan Řápek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme