Zemřel kytarista Zdeněk Juračka. Hrál ve Žlutém psu i s Janou Kratochvílovou

Ve věku 70 let zemřel v pondělí kytarista kapely Žlutý pes Zdeněk Juračka. Působil v mnoha českých rockových skupinách, mezi které patří i Vítkovo kvarteto, Rebels, George and Beatovens, Tango, Žlutý pes nebo Heval, kde hrál s Janou Kratochvílovou. „Potkali jsme se hudebně až ve druhé polovině 80. let, kdy už měl za sebou dlouhou a úspěšnou dráhu, už to byl veterán a legenda,“ řekl ČTK frontman kapely Žlutý pes Ondřej Hejma.

Praha (Aktualizováno: 17:50 4. 7. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kytarista kapely Žlutý pes Zdeněk Juračka (vlevo) a zpěvák Ondřej Hejma

Kytarista kapely Žlutý pes Zdeněk Juračka (vlevo) a zpěvák Ondřej Hejma | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Společně pak hráli dlouhá léta. „Absolvovali jsme 20 let u Žlutýho psa a byla to shodou okolností ta nejznámější a nejúspěšnější část dráhy této kapely. Spolu jsme dělali všechny ty Sametový a Náruživý a podobně. To byla tahleta krásná doba,“ vzpomínal Hejma.

Zdeněk Juračka vystudoval na konzervatoři hru na housle, většinu kariéry však zasvětil hlavně kytaře. Kromě Jany Kratochvílové doprovázel také Jiřího Korna nebo Petra Nováka.

„To byla taková doba, ta 80. léta, kdy se různě emigrovalo a situace se měnila, kapely se přeskupovaly a míchaly se dohromady... Tenkrát právě klukům skončilo Tango, kde Zdeněk hrál s Frantou Kotvou, a přišli tenkrát oba dva do kapely,“ uvedl Hejma. V Tangu hráli především ještě Miroslav Imrich a Ota Baláž a kapelu proslavily písně Na šikmé ploše nebo Když máš den.

Podle člena kapely Žlutý pes Jana Martinka byl Zdeněk Juračka výjimečný člověk. „To byla skutečná rocková legenda. Jestli můžeme o někom říci, že byl poctivý bigbeaťák, tak to byl Zdeněk. Do Žlutého psa přišel poměrně pozdě, vlastně až v období revoluce. Nebyl zakládající člen jako my, ale přinesl tam svoji úžasnou muzikálnost a schopnost bavit lidi,“ řekl Radiožurnálu Martinek.

Juračka působil v několika českých rockových skupinách, například Vítkovo kvarteto, Žlutý pes nebo Heval, kde hrál s Janou Kratochvílovou. S ní se pak sešel opět v její současné kapele Illuminati.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme