Řád přátelství pro českého skladatele Petrova. Putin ho ocenil za sbližování české a ruské kultury

Ruský prezident Vladimir Putin udělil českému hudebnímu skladateli Vadimu Petrovovi Řád přátelství, který je nejvyšším ruským státním vyznamenáním pro cizince. V tiskové zprávě o tom v pondělí informovalo ruské velvyslanectví v Praze. Podle ambasády přispěl Petrov ke sbližování české a ruské kultury, připomněla jeho symfonická díla založená na ruských lidových písních. Petrov je prý na obdržení řádu hrdý, jak řekl pro iROZHLAS.cz.

Praha (Aktualizováno: 14:23 5. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vadim Petrov převzal v roce 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu na slavnostním ceremoniálu udílení státních vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy I. stupně.

Vadim Petrov loni získal od Miloše Zemana medaili Za zásluhy. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Ambasáda upozornila, že Petrov je potomkem ruských emigrantů a pochází z ruského šlechtického rodu Repninů-Repninských. „Ve své tvorbě se Vadim Petrov často obracel k ruskému hudebnímu dědictví, vytvořil originální symfonická díla založená na ruských lidových písních a tvorbě ruských skladatelů: Ruské evangelium, Stříbrná serenáda, Obrázky staré Rusi, Ruské balady a romance,“ uvedlo velvyslanectví.

Petrov si řád zatím nepřevzal, jak řekl serveru iROZHLAS.cz, protože má zápal plic. „Řád jsem ale přijal a jsem na to hrdý,“ uvedl. „Pro mě je to velká čest, protože jedna má větev je pochopitelně ruská. Na své předky jsem byl vždy hrdý, něco dokázali. Má rodina musela při bolševické revoluci z Ruska utéct, takže to považuji za určité zadostiučinění,“ dodal.

Převzít vyznamenání od prezidenta Putina mu prý nevadí. „Beru všechny osobnosti jako lidi, kteří zastávají určitý úřad, a mají jako každý člověk spoustu pozitivních a negativních vlastností. Je jedno, jestli jsou to prezidenti Československa, Česka nebo Ruska,“ uzavřel Petrov.

Sedmaosmdesátiletý Petrov je absolventem skladby a hry na klavír na pražské AMU. V 60. letech založil pražskou Lidovou konzervatoř, dnešní Konzervatoř Jaroslava Ježka, a byl jejím prvním ředitelem.

Komunistický europoslanec Maštálka dostal od Putina Řád přátelství

Číst článek

Po roce 1968 měl zákaz umělecké i pedagogické činnosti, později vyučoval na Konzervatoři Jaroslava Deyla a na Pražské konzervatoři. Během své umělecké kariéry se věnoval různým žánrům, od vážné hudby až po populární.

Složil hudbu k řadě filmů, inscenací, divadelních a rozhlasových her. Loni mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy.

Podle ruské ambasády podepsal Putin výnos o udělení řádu 26. října. Řád získal Petrov za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a plodnou činnost pro sbližování a vzájemné obohacování národních kultur.

Wajda nebo Kusturica

Řád přátelství patří k nejvyšším ruským vyznamenáním, uděluje se od roku 1994. V sovětských dobách neslo vyznamenání název Řád přátelství národů. Ocenění dostávají řád za „velký přínos k upevnění přátelství a spolupráce s Ruskou federací“, dále za rozvoj obchodních, ekonomických a vědeckých styků a za zachování a popularizaci ruštiny a ruské kultury v zahraničí.

Řád přátelství v minulosti získali například polský režisér Andrzej Wajda, francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová nebo srbský režisér Emir Kusturica.

V roce 2016 jím byl vyznamenán i český europoslanec Jiří Maštálka (KSČM), který byl v té době místopředsedou delegace Evropského parlamentu ve výboru parlamentní spolupráce Evropská unie – Rusko.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme