Vánoční koncerty se přesouvají online. Program chystají rozhlasoví symfonici i národní orchestr

Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Český národní symfonický orchestr připravily vzhledem k protipandemickým opatřením své vánoční programy online. Rozhlasoví symfonici zahrají 21. prosince z prostředí Anežského kláštera v Praze v přímému přenosu stanice Český rozhlas Vltava a koncert nabídne na svém facebookovém profilu. Národní orchestr připravil vánoční program Christmas Festival, který odvysílá Mall.tv 22. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahrál v Dvořákově síni v rámci prvního koncertu z cyklu „R- klasika v Rudolfinu“

Přímý přenos vánočního koncertu rozhlasových symfoniků odvysílá 21. prosince Český rozhlas Vltava | Foto: Český rozhlas | Zdroj: Český rozhlas

Rozhlasoví symfonici provedou hudbu, která souzní s dobou adventní. Ve Vánočním koncertu Arcangela Corelliho přednesou sóla koncertní mistři Vlastimil Kobrle, Petr Zdvihal a Pavel Ludvík. Mozartovo moteto Exsultate, jubilate dá vyniknout sopránu Olgy Jelínkové. Program, jehož nastudování se ujme Marek Šedivý, završí Symfonie D dur Jana Václava Hugo Voříška.

Muzea a galerie se po 15 dnech opět zavřou. Výjimku dostaly výstavy se zahraničími zápůjčkami

Číst článek

Corelliho Vánoční koncert se už za života svého tvůrce dočkal ohromné popularity. Šestivětou skladbu uzavírá slavné Pastorale ad libitum, odkazující na muzicírování pastýřů při jejich putování za novorozeným Ježíškem.

Moteto Exsultate, jubilate, jedno z nejkrásnějších duchovních děl Wolfganga Amadea Mozarta, vzniklo v Miláně roku 1773 po úspěšném provedení opery Lucio Silla. Skladatele tehdy ohromil výkon kastráta Venanzia Rauzziniho, jehož part převezme sopranistka Jelínková. Symfonie D dur byla jedinou, která vzešla z pera Jana Václava Hugo Voříška. Tuberkulóza ukončila jeho život v pouhých 34 letech. Jeho symfonie představuje jednu z nejvýznamnějších spojnic mezi vídeňským klasicismem a českým romantismem.

Christmas Festival

Místo tradičního vánočního koncertu Českého národního symfonického orchestru v Rudolfinu, který se letos kvůli pandemii konat nemůže, se uskuteční přenos vánočního programu Christmas Festivalu z domovského studia orchestru v pražské Hostivaři.

Pianista Kahánek uklízí, harfistka Boušková šije. Uznávaní umělci prožívají lockdown aktivně

Číst článek

„V posledních pěti letech pro nás bylo setkávání v Rudolfinu při vánočním koncertu krásnou a milou tradicí. Letošní rok však tradicím, setkávání a hudbě příliš nepřeje. O to důležitější pro nás je, aby série vánočních koncertu nebyla násilně přetnuta, ale naopak zachována, byť v poněkud pozměněné podobě. Z tohoto důvodu jsme vánoční koncert přesunuli do virtuálního prostoru, kde může nadělit radost ještě většímu počtu diváků,“ uvedl Petr Michal, předseda správní rady orchestru.

Na programu budou tradiční české koledy, slavné melodie klasických autorů, jako byl Wolfgang Amadeus Mozart nebo Johann Sebastian Bach, či třeba modernější americké vánoční skladby Leroye Andersona a Irvinga Berlina. Dirigovat bude Jan Chalupecký, jako sólistka se představí sopranistka Ester Pavlů, již doplní také komorní sbor stipendistů programu MenART, který se koná na základních uměleckých školách. Koncert se zařadí mezi dobročinné aktivity tuzemských umělců, které jsou v nepříznivé době pandemie koronaviru veřejnosti dostupné a aspoň částečně nahrazují absenci tradičních adventních koncertů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme