Ve věku 62 let zemřel jazzový houslista Didier Lockwood

Ve věku 62 let zemřel v neděli francouzský jazzový houslista Didier Lockwood, který byl znám jako jeden z průkopníků spojování různých hudebních žánrů. Podle agentury AFP o tom informoval jeho agent. Hudebník, který se podílel na více než dvou desítkách alb a několikrát zavítal i do Česka, zemřel na infarkt den po svém posledním koncertu.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Didier Lockwood

Didier Lockwood | Foto: Philippe Levy-Stab | Zdroj: Oficiální stránka Didiera Lockwooda

Lockwood začal fúzovat hudební žánry již na počátku své kariéry, když se v 17 letech stal členem kapely Magma hrající progresivní rock, kde experimentoval se zvukovými možnostmi elektrických houslí. Poté se věnoval rovněž spojování jazzu s etnickou či klasickou hudbou, když nahrál například album „Jazz a diva“ se sopranistkou Caroline Casadesusovou, svou někdejší manželkou.

Kromě nahrávání alb a koncertování se věnoval rovněž hudební pedagogice, když vytvořil vlastní metodu výuky hry na housle a založil školu hudební improvizace.

Několikrát koncertoval i na českých pódiích, navštívil mimo jiné festivaly v Českém Krumlově či v Bechyni.

Svůj vůbec poslední koncert odehrál v sobotu v pařížském jazzovém klubu Blomet. Lockwood byl ženatý s operní zpěvačkou Patricií Petibonovou a měl tři dcery.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme