Ve věku 71 let zemřel česko-americký skladatel Kubík. Jeho skladby poslouchají lidé po celém světě

Ve věku 71 let zemřel 27. října v USA, kde téměř tři desítky let působil, jeden z mezinárodně úspěšných představitelů české kompoziční školy, skladatel, pedagog a organizátor Ladislav Kubík. ČTK to v úterý sdělili jeho přátelé.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dirigent

dirigent | Foto: Fotobanka stock.xchng

Styl Ladislava Kubíka byl podle odborníků spojován s dalšími poválečnými východoevropskými skladateli, jako jsou Krzysztof Penderecki a Witold Lutoslawski.

Kubík vystudoval kompozici na Akademii múzických umění v Praze. Od roku 1971 pracoval v hudebním vysílání Československého rozhlasu, vyučoval na konzervatoři a Katedře hudební vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Od roku 1991 působil jako profesor kompozice na Vysoké škole hudby na Floridské státní univerzitě v Tallahassee. V 80. letech byl členem porot různých hudebních soutěží, například v Ženevě, Paříži, Římě i na Pražském jaru.

Mezinárodní renomé získal i díky objednávkám svých děl, cenám a grantům, koncertním i rozhlasovým provedením svých děl a jejich nahrávkám ve více než 20 zemích Severní a Jižní Ameriky, Evropy, Asie a Austrálie. Od první poloviny 90. let působil jako lektor Česko-amerického letního hudebního institutu (CASMI), který každoročně v Praze pořádá mezinárodní skladatelský kurz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme