Vítězem Eurovize se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, český zástupce We Are Domi má 22. místo

Vítězem letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra se skladbou Stefania. Český zástupce, skupina We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, skončil se skladbou Lights Off na 22. místě.

Turín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězem Eurovize 2022 se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra

Vítězem Eurovize 2022 se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra | Foto: Yara Nardi | Zdroj: Reuters

Ukrajinská skupina patřila k největším favoritům celého klání, a to i vzhledem k ruské invazi. Vítězná píseň Stefania je ódou na matku zpěváka skupiny Olega Psyuka, která to v životě nemá vůbec jednoduché. Vyzdvihuje také silné pouto s dítětem. 

Od ruské invaze na Ukrajinu se ale změnila v hymnu národa, jehož zemi pustoší válka, napsala agentura AP. Původní text totiž získal zcela nový význam. „Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené,“ zpívá se v ní.

Tisíce světel ozáří skupinu We Are Domi. Česko-norské trio reprezentuje Česko na Eurovizi

Číst článek

Jestli bude Ukrajina příští rok hostit Eurovizi, zatím není jasné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale ihned po vyhlášení vítězů na svém instagramu uvedl, že udělá vše pro to, aby hostitelským městem byl jednoho dne obnovený a mírumilovný Mariupol. „Naše odvaha ohromuje svět, naše hudba dobývá Evropu,“ doplnil Zelenskyj.

Skupina Kalush Orchestra přitom nebyla původní ukrajinskou volbou. Zemi měla nejdříve zastupovat Alina Pašová, 29letá raperka a bývalá účastnice reality show. Když se ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobouření a namísto ní dostal šanci vystoupit právě Kalush Orchestra, folk-rapová skupina ze západu Ukrajiny.

Ukrajina vyhrála Eurovizi už potřetí. Poprvé to bylo v roce 2004, celý svět tak díky Eurovizi zná zpěvačku Ruslanu a píseň Wild Dances. V roce 2016 vyhrála zpěvačka Džamala s písní 1944, která pojednávala o krymských Tatarech, kteří byli deportováni sovětským režimem za druhé světové války. Píseň svou tematikou vzbudila velké kontroverze.

Skupina We are Domi se zpěvačkou Haškovou postoupila do finále Eurovize. Utká se s 24 kapelami

Číst článek

Tříčlenná česko-norská kapela We Are Domi finálový večer zahájila. Pořadatel soutěže popisuje skupinu We Are Domi jako skvělý příklad mezinárodní spolupráce. Česká zpěvačka Hašková se narodila ve Spojených státech, když její otec, hokejový brankář Dominik Hašek, hrál za tým Buffalo Sabres.

Mezinárodní skupina nejprve hladce postoupila se semifinálového kola do sobotního finále. Tam už ale diváky ani odbornou porotu nepřesvědčila, aby pro ni hlasovali. I tak ale zpěvačka Hašková zaujala svým vysokým a dlouhým tónem v závěru písně a může slavit třetí nejlepší umístění v historii české účasti na Eurovizi.

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii ESC je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Zatím nejlepšího výsledku dosáhl zpěvák Mikolas Josef. V roce 2018 skončil na šestém místě.

Jiří Štefl, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme