Ceny Anděl si odnesli Miro Žbirka či Bára Poláková. Skladbou roku je Nejlepší, kterou znám od Lucie

Sólovou interpretkou roku byla na Cenách Anděl vyhlášena Barbora Poláková za album ZE.MĚ, Sólovým interpretem pak Miro Žbirka za svoji nahrávku Double Album. Sošku za Skladbu roku si odnesla kapela Lucie za skladbu Nejlepší, kterou znám. Zlaté sošky předávali členové České hudební akademie v pražském Fóru Karlín. Celkově ve 14 kategoriích hlasovalo přes 350 akademiků. O vítězích v hlavních kategoriích rozhodlo 152 akademiků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sólovou interpretkou roku byla na Cenách Anděl vyhlášena Barbora Poláková za album ZE.MĚ, na němž se podílel i její kapelník David Hlaváč

Sólovou interpretkou roku byla na Cenách Anděl vyhlášena Barbora Poláková za album ZE.MĚ, na němž se podílel i její kapelník David Hlaváč | Foto: Šulová Kateřina | Zdroj: ČTK

Letošními favority byli skupina Lucie, zpěvačka Barbora Polákova, ale také rapový komik Kapitán Demo. Všichni totiž získali shodně po třech nominacích.

V kategorii Sólová interpretka se letos potkaly zpěvačka a producentka Never Sol, harmonikářka Radůza a Barbora Poláková, která soutěží i v kategorii klip roku s písničkou 2-8-5. Cenu nakonec brala posledně jmenovaná.

Kromě cen hlavních byly také předány ceny žánrové – tento rok celkem šest. Udílela se cena za nejlepší folkový, jazzový, rockový a rapový počin. Pořadatelé si připravili i dvě novinky, které před časem pro Radiožurnál popsal předseda České hudební akademie Jan Vedral.

Ceny Anděl ovládla kapela J.A.R. Do Síně slávy vstoupil Merta. 'Jste padlí andělé,' vzkázal politikům

Číst článek

„V současné době se opravdu žánry s mainstreamem stále více prolínají. I z těch letošních nominací to je částečně vidět. Zcela nově jsme zavedli žánrovou kategorii klasika a spojila se alternativa s elektronikou,“ přiblížil Vedral.

Pocta Semaforu

Ceny Anděl se udílely v kategoriích album, skladba, skupina, sólový interpret, sólová interpretka, objev, videoklip, alternativa a elektronika, folk, jazz, klasika, rock a rap. Další cena byla udělena za celoživotní přínos v oblasti české hudby.

Slavností večer uvedl speciální představení k výročí šedesáti let od založení pražského Divadla Sedmi Malých Forem (SeMaFor), jež organizátoři připomínají především kvůli přínosu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Dle slov Jana Vedrala měly jejich písničky výrazný vliv na podobu současné kvalitní populární hudby.

Na slavnostním ceremoniálu bylo předáno 14 sošek podle návrhu akademického sochaře Jaroslava Róny. Předávání cen doplnilo vystoupení Mira Žbirky, skupiny Monkey Business, Tomáše Kluse, kapel Mandrage a Wohnout, Thoma Artwaye nebo Vladimira 518.

Síň slávy

Do Síně slávy uvedla Česká hudební akademie zpěváka, skladatele, moderátora a bývalého politika Michala Prokopa.

Dvaasedmdesátiletý interpret hitů jako Blues o spolykaných slovech, Kolej Yesterday nebo Bitva o Karlův most dokázal se svými spolupracovníky Petrem Skoumalem, Janem Hrubým a básníkem Pavlem Šrutem podle hudebních publicistů českému publiku nabídnout originální podobu rockového písničkářství. Dosud poslední studiové album Sto roků na cestě nahrál Prokop se svou kapelou Framus Five před sedmi lety.

Ceny Anděl 2019

Celkově ve 14 kategoriích hlasovalo přes 350 akademiků. Níže jsou uvedené všechny nominace, tučně jsou vyznačeni vítězové.

Album
Barbora Poláková – ZE.MĚ
Lucie – Evolucie
Monkey Business – Bad Time For Gentlemen

Skladba
Kapitán Demo – Zlatíčka
Lucie – Nejlepší, kterou znám
Mandrage – Motýli

Skupina
Lucie – Evolucie
Mandrage – Po půlnoci
Monkey Business – Bad Time For Gentlemen

Objev
Mikolas Josef – Me Gusta
The Atavists – Lo-Fi Life
Vesna – Pátá bohyně

Sólový interpret
Kapitán demo – Mládí v trapu
Miro Žbirka – Double album
Thom artway – All i know

Sólová interpretka
Barbora Poláková – ZE.MĚ
Never sol – Chamaleo
Radůza – Muž s bílým psem

Videoklip
Barbora Poláková – 2 – 8 – 5 (režie Jakub Machala, Barbora Poláková)
Kapitán demo – zlatíčka (režie Darina Burianová)
Monika Načeva – Technický já (režie Petr Marek)

Alternativa a elektronika
Floex & Tom Hodge – A Portrait Of John Doe
Manon meurt – MMXVIII
Povodí Ohře – Povodí Ohře

Folk
Ag Flek – Podnohama Zem
Nevermore & Kosmonaut – Bleděmodré město
Žamboši – Louvre

Jazz
Concept Art Orchestra – Vánoce dospělých
Dorota Barová – Iluzja
Karel Růžička – Grace & Gratitude

Klasika
Česká filharmonie – b. Martinů – What Men Live By, symfonie č.1, h 289
Epoque Quartet – Epoque Quartet Plays Jan Kučera
Martinů Voices – b. Martinů – Madrigaly

Rap
James Cole – Stanley Kuffenheim
Maniak – Husky
Ty nikdy – Akta X

Rock
Pilot Season – A Deep Dive
Povodí Ohře – Povodí Ohře
The Atavists – Lo-Fi Life

Martin Hrnčíř, och, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme