Zemřel americký jazzový kytarista Abercrombie. Několikrát si zahrál i v Česku

Ve věku 72 let zemřel americký jazzový kytarista John Abercrombie, který se během své více než čtyřicetileté kariéry zařadil mezi nejlepší jazzové kytaristy. Natočil téměř 50 alb, často hrál i v České republice a s českými hudebníky. Abercrombie zemřel v úterý na srdeční selhání, informoval ve středu list Ottawa Citizen.

Washington/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jazzový kytarista John Abercrombie

Jazzový kytarista John Abercrombie | Zdroj: Profimedia

Rodák z Port Chesteru v New Yorku vystudoval hudební školu Berklee v Bostonu. V letech 1967 až 1968 začínal v triu varhaníka Johnnyho Hammonda Smithe, později ve skupině Chica Hamiltona.

Jeho prvními významnými nahrávkami byla dvě alba s jazzrockovou skupinou Dreams v roce 1970, postupně se dopracoval ke komornějšímu a lyričtějšímu výrazu.

První sólové album Timeless natočil Abercrombie v roce 1974 spolu s americko-českým klávesistou Janem Hammerem a bubeníkem Jackem DeJohnettem. O rok později založil formaci Gateway, s níž odlehčil a zpřístupnil širšímu publiku svůj styl.

Abercrombie hrál s mnoha špičkovými muzikanty, mezi nimiž byli kromě Hammera i další čeští exulanti - kontrabasisté George Mraz a Miroslav Vitouš.

Spolupracoval i se saxofonistou Janem Garbarekem, multiinstrumentalistou Ralphem Townerem, Billy Cobhamem, bratry Breckerovými či houslistou Marcem Feldmanem. Značně se zasloužil o rozvinutí možností progresivního jazzu a post bopu.

Hraní s Balzarem a Linkou

Abercrombie hrál i s česko-americkým kytaristou Rudym Linkou nebo s českým triem Roberta Balzara, se kterým vydal v roce 2009 CD s názvem Tales.

„Záměrem nebylo mít na desce velké jméno, ale nahrávat s muzikantem, který mě hodně ovlivnil a oslovil. Mile nás překvapilo, že to byl přesně ten člověk, kterého jsme si podle jeho hudby představovali," uvedl tehdy ke spolupráci Balzar.

Americký kytarista často vystupoval v České republice, hrál třeba v roce 2006 v rámci cyklu Jazz na Hradě s Miroslavem Vitoušem, o čtyři roky později v klubu Jazz Dock v Praze nebo v červnu 2014 v rámci festivalu Prague Proms v pražském Obecním domě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme