Zemřel Antonín Dvořák III., vnuk slavného skladatele. Bylo mu 88 let

Ve věku 88 let zemřel Antonín Dvořák III., vnuk slavného českého skladatele. Dvacet let pracoval v uranových dolech. Hudbě se věnoval jen jako fanoušek, přestože jeho rodiče se o hudební vzdělání svého syna snažili.

Tento článek je více než rok starý.

Příbram Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Dvořák III. na fotografii z února 2017

Antonín Dvořák III. na fotografii z února 2017 | Foto: Jana Kudláčková | Zdroj: Český rozhlas

„Všichni jsme mu říkali Toníček, byť mu bylo 88 let. Byl úžasně laskavý, měl smysl pro humor, prostě dobrý člověk," vzpomínal pro Radiožurnál na vnuka známého skladatele houslový virtuos Václav Hudeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Antonínem Dvořákem III. z letošního února

„Má syna Antonína Dvořáka a vnuka Antonína Dvořáka, takže toto slavné jméno tady zůstane," dodal Hudeček.

Antonín Dvořák III. svého dědečka nezažil. Narodil se až 25 let po skladatelově smrti, přesto ale pečoval o jeho odkaz. Nesouhlasil například s moderními nastudováními některých nejen Dvořákových děl.

O svém dědečkovi se tak Antonín Dvořák III. dozvídal jen z vyprávění svého otce. I ten jej však zažil jen do svých 19 let. Ovšem jako jediný z jeho dětí s ním strávil celý jeden rok v Americe, během Dvořákova působení na newyorské hudební konzervatoři.

Hudební nadání jsem nezdědil. Dědeček byl skutečný génius, říká Antonín Dvořák III.

Číst článek

„Pravdou ale je, že můj děd měl v rodině na starosti jen tu kulturu. O všechno ostatní se starala babička, včetně financí, školních záležitostí i výchovy dětí," vzpomínal v nedávném rozhovoru pro Český rozhlas.

On sám se hudbě nikdy nevěnoval. Jeho rodiče se ale původně o hudební vzdělání svého syna snažili. Jako dítě hrál proto asi dva roky na klavír. „Nakonec jsem to ale vzdal a oni naštěstí také," popisoval Antonín Dvořák III.

Podobně to dopadlo i s jeho synem, Antonínem Dvořákem IV. Přestože byla jeho maminka učitelkou hudební výchovy, raději se nakonec začal věnovat jazykům.

Antonín Dvořák na fotografii z roku 1886 | Foto: Wikimedia Commons, Public domain

Po maturitě v roce 1948 nastoupil Antonín Dvořák III. jako dělník do uranových dolů, kde zůstal následujících 20 let. Později tam pracoval jako technik, důlní dozorce a také geolog. Poté musel z této práce odejít, protože působení uranu ohrožovalo jeho zdraví.

„Šel jsem do důchodu v padesátých letech. A teprve tehdy jsem se začal víc zajímat o hudbu. Jednak jsem na to měl víc času, jednak mi sametová revoluce otevřela dveře k cestování. A tak jsem mohl nejen poznávat nová místa, ale také se setkat s lidmi, kteří v cizině pečují o dědečkův odkaz," vysvětloval Antonín Dvořák III.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme