V 94 letech zemřel francouzský zpěvák Charles Aznavour, jeho písně se učí i děti na školách

Ve věku 94 let zemřel francouzský zpěvák Charles Aznavour. Uvedla to agentura AFP. Ještě letos na jaře si mohli zpěváka, jenž byl označován za francouzského Franka Sinatru, poslechnout i čeští fanoušci. Koncert v pražském Kongresovém centru zakončily ovace vestoje zaplněného sálu.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charles Aznavour

Charles Aznavour | Foto: Wijjjilihgvv | Zdroj: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Charles Aznavour byl ve Francii tak velkým pojmem, že se jeho písničky učí děti na školách. Složil nebo se podílel na složení více než 1300 písní a prodal na 180 milionů hudebních nosičů. Kromě toho také hrál ve více než šesti desítkách filmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Charles Aznavour v rozhovoru pro Radiožurnál

Slavný pařížský zpěvák, skladatel, pianista a herec se narodil 22. května 1924. Jeho otec byl Armén původem z Gruzie a matka Arménka z Turecka.

Rodiče krátce po tureckém masakru v roce 1915 uprchli z Arménie do Francie. Uměleckou kariéru začal Aznavour na počátku 40. let, později mu pomohla slavná Edith Piaf.

Už v polovině minulého století zpívaly jeho písně největší francouzské hvězdy. Vrchol se dostavil v 60. letech, kdy vznikla většina jeho hitů.

K jeho přátelům patřila řada osobností, například Edith Piaf, s níž trávil spoustu času. „Byli jsme děti ulice. U Edith Piaf to bylo proto, že se o ni nestarali. Já jsem byl zase v cizí zemi, kterou jsem ale začal milovat. Na ulici jsem se naučil jazyk a pak jsem ho naučil i své rodiče,“ vzpomínal Aznavour před pár lety v rozhovoru pro Radiožurnál.

On sám žil na dvou místech - ve Švýcarsku, kde měl stálou rezidenci, a také na jihu Francie v oblasti Le Baux de Provence.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme