Zemřel hudební skladatel Jóhannsson. Složil hudbu k Teorii všeho a vytvořil znělku jihlavského festivalu

Ve věku 48 let zemřel v Berlíně islandský hudební skladatel Jóhann Jóhannsson, s odkazem na skladatelova manažera to uvedl server Variety. Jóhannsson složil hudbu například k filmu Příchozí nebo Sicario: Nájemný vrah, ale také složil znělku pro jihlavský festival dokumentárních filmů.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel islandský hudební skladatel Jóhann Jóhannsson. Za hudbu k filmu Teorie všeho získal Zlatý glóbus.

Zemřel islandský hudební skladatel Jóhann Jóhannsson. Za hudbu k filmu Teorie všeho získal Zlatý glóbus. | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

Podle manažera Toma Husoma byl Jóhannsson nalezen mrtvý v pátek ve svém berlínském bytě. Příčina smrti je zatím neznámá, proto má podle Husoma proběhnout soudní pitva.

Jóhann Jóhannsson získal v roce 2014 za hudbu k Teorii všeho nominace na Oscara, ceny BAFTA, Grammy i Zlatý glóbus, který se mu nakonec povedlo získat, připomíná Variety.

Jóhannsson vytvořil znělku 21. ročníku festivalu Ji.hlava. Je to minimalistický vizuál, který jako by vtahoval do vnitřností kamery. Rozhovor s ním tehdy přineslo Radio Wave.

Snažil jsem se pracovat s co nejjednoduššími nástroji – s projektorem, kouřem, se světly a filtry. To světlo jsem co nejvíce lámal a ohýbal. Chtěl jsem prostě vytvořit co nejjednodušší vizuály, zajímalo mě, co z toho může vzniknout,“ odpověděl v přítmí suterénu kina DIOD.

Jóhannsson začal hudbu komponovat v roce 2000 ještě na rodném Islandu. „Ztratili jsme jednoho velmi nadaného a skvělého člověka, s kým jsme měli čest se potkat a pracovat,“ napsalo na facebooku vydavatelství Redbird Music.

rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme