Zemřel britský muzikolog John Tyrrell. Jeho kniha o Janáčkovi vyjde ještě v říjnu

Po těžké nemoci zemřel ve čtvrtek britský profesor John Tyrrell, autor mnoha publikací o Leoši Janáčkovi. Muzikolog a přední znalec a propagátor české hudby oslavil v srpnu 76. narozeniny. O jeho úmrtí informovala brněnská Nadace Leoše Janáčka.

Tento článek je více než rok starý.

Cardiff (Británie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noty (ilustrační foto)

Noty (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Tyrrell se narodil v dnešním Zimbabwe, muzikologii studoval v Kapském Městě a v Oxfordu. V rámci stipendia Britské rady a Českého hudebního fondu pracoval s Janáčkovými autografy a dokumenty přímo v Brně. Od roku 2000 působil jako profesor na univerzitě ve velšském Cardiffu.

Zemřel spoluzakladatel skupiny Jefferson Airplane. Mezi jejich hity patří i Somebody to Love

Číst článek

Během své kariéry sepsal řadu knih o tvorbě skladatele Janáčka. Je například spoluautorem katalogu jeho díla z roku 1997. Do angličtiny přeložil Janáčkovy dopisy Kamile Stösslové a paměti Zdeňky Janáčkové.

Nakladatelství Host tento měsíc vydá první ze dvou svazků Tyrellovy „nejrozsáhlejší monografie o Leoši Janáčkovi“.

Za vědeckou a popularizační činnost obdržel britský profesor čestné doktoráty Masarykovy univerzity a Janáčkovy akademie múzických umění. Letos v lednu získal cenu Classic Prague Award jako „mezinárodní vyslanec české hudby“.

Nadace Leoše Janáčka uvedla, že Tyrrellově památce bude věnován letošní ročník mezinárodního festivalu Janáček Brno, který se uskuteční od 17. listopadu do 5. prosince. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme